Daarnaast kwam ook Silvio Berlusconi onverwacht sterk uit de verf, met als gevolg dat de anti-besparingskrachten samen 50% van de stemmen binnenhaalden.

De Italiaanse kiezers hebben Europa een schot midden in het hart gegeven, want de oplossing die Europa tot dusver heeft gevonden om stabiliteit in de eurozone te realiseren loopt onmiddellijk gevaar.

De ECB beloofde obligaties van landen in moeilijkheden in te kopen in ruil voor besparingsmaatregelen.

Dit recept lijkt echter niet meer te merken, want de Italianen hebben duidelijk aangegeven niets te willen weten van deze aanpak. Ze weigeren namelijk de strenge voorwaarden te aanvaarden onder dewelke de steun zal worden toegestaan.

Algemeen wordt verwacht dat andere landen het voorbeeld van Italië zullen volgen, waardoor Angela Merkel binnen Europa steeds geïsoleerder zal komen te staan.

Daarnaast kwam ook Silvio Berlusconi onverwacht sterk uit de verf, met als gevolg dat de anti-besparingskrachten samen 50% van de stemmen binnenhaalden. De Italiaanse kiezers hebben Europa een schot midden in het hart gegeven, want de oplossing die Europa tot dusver heeft gevonden om stabiliteit in de eurozone te realiseren loopt onmiddellijk gevaar. De ECB beloofde obligaties van landen in moeilijkheden in te kopen in ruil voor besparingsmaatregelen. Dit recept lijkt echter niet meer te merken, want de Italianen hebben duidelijk aangegeven niets te willen weten van deze aanpak. Ze weigeren namelijk de strenge voorwaarden te aanvaarden onder dewelke de steun zal worden toegestaan. Algemeen wordt verwacht dat andere landen het voorbeeld van Italië zullen volgen, waardoor Angela Merkel binnen Europa steeds geïsoleerder zal komen te staan.