Guillaume Prache, managing director van EuroFinuse, is van mening dat het weinig zin heeft om privé-voorzieningen voor een pensioen te treffen wanneer de spaarders geen positieve rendementen kunnen realiseren. Prache geeft het voorbeeld van een niet nader genoemd Belgisch pensioenfonds dat bijna 20% van zijn waarde verloor tussen 2000 en 2012.

De beheerders van het fonds deden het ongeveer 40 percentagepunten slechter dan een basic equity/bond benchmark. Deze slechte prestatie had niet alleen te maken met de zwakke prestaties van de financiële markten, maar ook met de zware lasten die het fonds moest betalen.

Guillaume Prache, managing director van EuroFinuse, is van mening dat het weinig zin heeft om privé-voorzieningen voor een pensioen te treffen wanneer de spaarders geen positieve rendementen kunnen realiseren. Prache geeft het voorbeeld van een niet nader genoemd Belgisch pensioenfonds dat bijna 20% van zijn waarde verloor tussen 2000 en 2012. De beheerders van het fonds deden het ongeveer 40 percentagepunten slechter dan een basic equity/bond benchmark. Deze slechte prestatie had niet alleen te maken met de zwakke prestaties van de financiële markten, maar ook met de zware lasten die het fonds moest betalen.