Zwakke kapitaalinvesteringen en de negatieve groei van de industriële productie waren een molensteen voor de bbp-groei. Kapitaalintensieve sectoren zoals de bouw, metallurgie en de machinebouw presteerden vorig jaar het zwakst.

De Russische consument zorgde ervoor dat de economie in 2013 niet in een recessie belandde, door een consumptiegroei die meer dan 5% bedroeg.

Maar dit valt niet veel langer vol te houden aangezien het reële beschikbare inkomen van de modale Rus reeds geruime tijd aan het dalen is door de hardnekkig hoge inflatie.

Door het groeiherstel in de eurozone verwacht Belfius Research dat de Russische industrie en exportsector in 2014 een grotere economische groeibijdrage zullen leveren.

Met de winterspelen in Sochi en de recente vrijlating van ex-oligarch en Kremlin-criticus Mikhail Khodorkovsky hoopt president Putin zijn internationaal imago wat op te poetsen op het geopolitieke vlak en op die manier meer buitenlandse investeringen aan te trekken.

Voor 2014 streeft de regering naar een groei van 2,5% en zij gaat daarbij uit van een gemiddelde olieprijs van $100 per vat Oeral Blend en een gemiddelde inflatie van 5%.

Als de Russische centrale bank erin slaagt om de inflatie in de loop van dit jaar onder controle te krijgen, dan opent dit volgens Belfius Research de deur naar renteverlagingen die de economie de nodige zuurstof kunnen geven.

Zwakke kapitaalinvesteringen en de negatieve groei van de industriële productie waren een molensteen voor de bbp-groei. Kapitaalintensieve sectoren zoals de bouw, metallurgie en de machinebouw presteerden vorig jaar het zwakst. De Russische consument zorgde ervoor dat de economie in 2013 niet in een recessie belandde, door een consumptiegroei die meer dan 5% bedroeg. Maar dit valt niet veel langer vol te houden aangezien het reële beschikbare inkomen van de modale Rus reeds geruime tijd aan het dalen is door de hardnekkig hoge inflatie. Door het groeiherstel in de eurozone verwacht Belfius Research dat de Russische industrie en exportsector in 2014 een grotere economische groeibijdrage zullen leveren. Met de winterspelen in Sochi en de recente vrijlating van ex-oligarch en Kremlin-criticus Mikhail Khodorkovsky hoopt president Putin zijn internationaal imago wat op te poetsen op het geopolitieke vlak en op die manier meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Voor 2014 streeft de regering naar een groei van 2,5% en zij gaat daarbij uit van een gemiddelde olieprijs van $100 per vat Oeral Blend en een gemiddelde inflatie van 5%. Als de Russische centrale bank erin slaagt om de inflatie in de loop van dit jaar onder controle te krijgen, dan opent dit volgens Belfius Research de deur naar renteverlagingen die de economie de nodige zuurstof kunnen geven.