Michael Meister, een lid van de partij van Angela Merkel, suggereerde dat Griekenland onder strikte voorwaarden hulp zou kunnen krijgen. Uiteraard is een reductie van het overheidsdeficiet onder begeleiding één van de voorwaarden om die steun te verkrijgen.

De woorden van Meister werden niet bevestigd door Olli Rehn, de nieuwe Europese commissaris voor economie, die gisteren echter opnieuw benadrukte dat Griekenland de noodzakelijke maatregelen zal moeten nemen om de financiën opnieuw op orde te krijgen.

Solidariteit moet volgens Rehn van twee kanten komen, wat een duidelijke waarschuwing was richting Griekenland. Vrij vertaald: als er hulp komt, zal dat onder strikte voorwaarden zijn.

Marc Chandler, global head currency strategy bij Brown Brothers Harriman & Co. in New York, is er niet zeker van dat financiële hulp voor Griekenland op lange termijn wel een goede zaak zou zijn.

Er bestaat nog zoiets als moral hazard, aldus Chandler. Die wijst er bovendien op dat ook Portugal en Spanje voor problemen zorgen. Een bailout van Griekenland zou het hart van de Europese Monetaire Unie treffen.

De oplossing zou echter geen break-up van de eurozone zijn wel integendeel. Het blijkt echter dat een monetaire unie zo goed als onmogelijk is zonder politieke unie. Europa zou als gevolg van de huidige problemen in de richting van een sterkere politieke integratie moeten evalueren.

In Griekenland zelf verklaarde minister van financiën George Papaconstantinou dat vragen voor buitenlandse hulp het slechtste signaal zou zijn dat zijn land kan geven. De minister zei echter niet dat hij een aanbod voor hulp zou afslaan.

Michael Meister, een lid van de partij van Angela Merkel, suggereerde dat Griekenland onder strikte voorwaarden hulp zou kunnen krijgen. Uiteraard is een reductie van het overheidsdeficiet onder begeleiding één van de voorwaarden om die steun te verkrijgen. De woorden van Meister werden niet bevestigd door Olli Rehn, de nieuwe Europese commissaris voor economie, die gisteren echter opnieuw benadrukte dat Griekenland de noodzakelijke maatregelen zal moeten nemen om de financiën opnieuw op orde te krijgen. Solidariteit moet volgens Rehn van twee kanten komen, wat een duidelijke waarschuwing was richting Griekenland. Vrij vertaald: als er hulp komt, zal dat onder strikte voorwaarden zijn. Marc Chandler, global head currency strategy bij Brown Brothers Harriman & Co. in New York, is er niet zeker van dat financiële hulp voor Griekenland op lange termijn wel een goede zaak zou zijn. Er bestaat nog zoiets als moral hazard, aldus Chandler. Die wijst er bovendien op dat ook Portugal en Spanje voor problemen zorgen. Een bailout van Griekenland zou het hart van de Europese Monetaire Unie treffen. De oplossing zou echter geen break-up van de eurozone zijn wel integendeel. Het blijkt echter dat een monetaire unie zo goed als onmogelijk is zonder politieke unie. Europa zou als gevolg van de huidige problemen in de richting van een sterkere politieke integratie moeten evalueren. In Griekenland zelf verklaarde minister van financiën George Papaconstantinou dat vragen voor buitenlandse hulp het slechtste signaal zou zijn dat zijn land kan geven. De minister zei echter niet dat hij een aanbod voor hulp zou afslaan.