Immers de Ferrari rijdende handelaar was alleen uit op zijn eigenbelang. De roekeloze handelswijze droeg bij aan de ondergang van banken die uiteindelijk door de overheid moesten worden gered.

Eigenlijk is privatisering zoals Thatcher die voorstond een totale mislukking geworden. Toch is dat iets te gemakkelijk. Wellicht het duidelijkst kwam dit naar voren in een discussie over Thatcher op de (Amerikaanse) financiële zender CNBC. Daar werd de vraag gesteld "zou u een iPhone kopen van het niet geprivatiseerde British Telecom?".

BT (zoals het nu heet) was in 1984 een van de eerste staatsbedrijven die door de regering Thatcher werd geprivatiseerd. De helft van de aandelen werden verkocht aan beleggers. De rest volgende begin jaren negentig. Het bedrijf stond bekend (net als de PTT) als een log en star bedrijf.

Wie een telefoon wilde kon alleen maar langs BT want deze had het monopolie. En de telefoonwinkel uitlopen en direct kunnen bellen was er niet bij.

Soms duurde het weken voordat het eerste gesprek daadwerkelijk kon worden gevoerd. Andere toestellen dan de bekende bakelieten toestellen waren niet mogelijk.

Er werden ook kosten in rekening gebracht voor de huur van een dergelijk toestel. Inderdaad als de iPhone door een dergelijk bedrijf op de markt zou moeten worden gebracht zou dat wellicht nooit zijn gebeurd.

En dat zou geen stimulans zijn geweest voor de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Wellicht zou de tablet niet zijn ontwikkeld. Het lijkt dan ook wat overdreven om Thatcher alleen te herinneren als "de heks" die mijnen heeft gesloten en velen in armoede heeft gestort. Dat is gebeurd. Maar de keerzijde van de medaille is ook dat we op onze telefoon nu snel kunnen zien waar onze kinderen zich bevinden.

Immers de Ferrari rijdende handelaar was alleen uit op zijn eigenbelang. De roekeloze handelswijze droeg bij aan de ondergang van banken die uiteindelijk door de overheid moesten worden gered. Eigenlijk is privatisering zoals Thatcher die voorstond een totale mislukking geworden. Toch is dat iets te gemakkelijk. Wellicht het duidelijkst kwam dit naar voren in een discussie over Thatcher op de (Amerikaanse) financiële zender CNBC. Daar werd de vraag gesteld "zou u een iPhone kopen van het niet geprivatiseerde British Telecom?". BT (zoals het nu heet) was in 1984 een van de eerste staatsbedrijven die door de regering Thatcher werd geprivatiseerd. De helft van de aandelen werden verkocht aan beleggers. De rest volgende begin jaren negentig. Het bedrijf stond bekend (net als de PTT) als een log en star bedrijf. Wie een telefoon wilde kon alleen maar langs BT want deze had het monopolie. En de telefoonwinkel uitlopen en direct kunnen bellen was er niet bij. Soms duurde het weken voordat het eerste gesprek daadwerkelijk kon worden gevoerd. Andere toestellen dan de bekende bakelieten toestellen waren niet mogelijk. Er werden ook kosten in rekening gebracht voor de huur van een dergelijk toestel. Inderdaad als de iPhone door een dergelijk bedrijf op de markt zou moeten worden gebracht zou dat wellicht nooit zijn gebeurd. En dat zou geen stimulans zijn geweest voor de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Wellicht zou de tablet niet zijn ontwikkeld. Het lijkt dan ook wat overdreven om Thatcher alleen te herinneren als "de heks" die mijnen heeft gesloten en velen in armoede heeft gestort. Dat is gebeurd. Maar de keerzijde van de medaille is ook dat we op onze telefoon nu snel kunnen zien waar onze kinderen zich bevinden.