Landen als Spanje, Griekenland en Portugal worden gevraagd om het voorbeeld van Ierland te volgen. Is Ierland echter wel het goede voorbeeld voor landen met een hoge schuldengraad?

James Nixon, econoom bij Societe Generale, wijst er op dat Ierland economisch in grote mate afhankelijk is van een verdere depreciatie van de koers van de euro. Een zwakke euro kan namelijk de export aanzwengelen.

Die export kan echter moeilijk herstellen wanneer de wereldeconomie niet verder herstelt. Nixon is van mening dat Ierland uiteindelijk toch opnieuw met problemen gaat worden geconfronteerd, ondanks de strenge besparingsmaatregelen die werden genomen.

Nixon gelooft dan ook niet dat Dublin er in gaat slagen om het deficiet op de begroting van 14% vorig jaar te reduceren tot 11,50%. Tegen 2014 zou dit deficiet zijn teruggedrongen tot 3%. Naar zijn mening zijn de economische vooruitzichten van de Ierse regering te optimistisch. Een reddingsplan voor het land is nog altijd niet uitgesloten.

Colm McCarthy, bij de University College in Dublin de econoom die de regering de besparingsmaatregelen hielp uitwerken, stelt vast dat er geen foutenmarge meer is, Ierland zal moeten slagen of zal dieper in een crisis belanden.

Landen als Spanje, Griekenland en Portugal worden gevraagd om het voorbeeld van Ierland te volgen. Is Ierland echter wel het goede voorbeeld voor landen met een hoge schuldengraad? James Nixon, econoom bij Societe Generale, wijst er op dat Ierland economisch in grote mate afhankelijk is van een verdere depreciatie van de koers van de euro. Een zwakke euro kan namelijk de export aanzwengelen. Die export kan echter moeilijk herstellen wanneer de wereldeconomie niet verder herstelt. Nixon is van mening dat Ierland uiteindelijk toch opnieuw met problemen gaat worden geconfronteerd, ondanks de strenge besparingsmaatregelen die werden genomen. Nixon gelooft dan ook niet dat Dublin er in gaat slagen om het deficiet op de begroting van 14% vorig jaar te reduceren tot 11,50%. Tegen 2014 zou dit deficiet zijn teruggedrongen tot 3%. Naar zijn mening zijn de economische vooruitzichten van de Ierse regering te optimistisch. Een reddingsplan voor het land is nog altijd niet uitgesloten. Colm McCarthy, bij de University College in Dublin de econoom die de regering de besparingsmaatregelen hielp uitwerken, stelt vast dat er geen foutenmarge meer is, Ierland zal moeten slagen of zal dieper in een crisis belanden.