Schotse whisky in de lift

Een Studie van Whisky Highland toont aan dat het verhandelen van whisky wel eens een zeer lucratieve zaak kan zijn. Enkele aangekochte flessen tijdens een veiling van de 500 meest aangeschreven whisky's in 2008, werden in 2013 verkocht met een winstmarge van maximaal 250 procent.

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan een dozijn nieuwe Schotse destilleerderijen het levenslicht gezien. Verscheidene bestaande stokerijen hebben dan weer hun productie verdubbeld.

"Experts verwachten dat tegen 2020 meer dan 175.000 flessen Schotse whisky per jaar hun weg zullen vinden naar de veilingen. De totale verkoopwaarde van al dat whiskygeweld zou oplopen tot meer dan 46 miljoen euro", blijkt uit een onderzoek van de Canadese nieuwssite, CBC.

Sky is the limit?

Het is geleden van de jaren 70 -80 dat de geestverruimende drank zo'n sterke opmars kende. De toenemende productie van Schotse whisky ging hand in hand met de oliecrisis die het land toen teisterde.

Specialisten houden de tendens met argusogen in de gaten. Als whiskystokers aan grote getalen blijven produceren, vrezen zij dat verschillende producenten met een overaanbod blijven zitten. Waar in de vorige eeuw een oliecrisis de kop opstak zou Schotland binnen een aantal jaren wel eens te kampen kunnen krijgen met een whiskycrisis.

Al zal het allemaal niet zo een vaart lopen want whisky blijft een graag geziene gast bij alle lagen van de bevolking. Een populariteit die mede te danken is aan de verschillende series en films die de drank verheerlijken.

James Bond en zijn Martini moeten plaats maken voor Walter White ( Hoofdpersonage Breaking Bad nvdr.) en zijn glas whisky. Een stroom waar ook de Schotse whisky gretig op mee vaart.

De populariteit van whisky heeft ook een keerzijde. Whiskystokers willen zo snel mogelijk inspelen op de grote vraag waardoor ze hun scotch niet meer laten rijpen en sneller loslaten op de markt. Het aantal oudere whisky's dalen daardoor, terwijl ze in waarde blijven toenemen. Dat is ook één van de verklaringen waarom sommige flessen een prijskaartje van maar liefst 30.000 euro dragen.

Macallan 1946 gaat met de gouden medaille lopen in het klassement duurste whisky's. Om deze fles te kunnen tentoonstellen moet je welgeteld 460 000 dollar ophoesten. Wat overeenstemt met ongeveer 360 000 euro. Zijn onmiddellijke opvolger is 'maar' een schamele 70 000 euro waard.

Voorzichtig investeren

Toch is het belangrijk om met enige voorzichtigheid de Schotse whiskymarkt te betreden. Niet alle whisky's doen het even goed. Het is vooral belangrijk om met enige kennis van zaken toenadering tot de markt te zoeken.

Net zoals de bel 20 fluctueren de whiskyprijzen zowel in positieve als negatieve zin. Om even terug het voorbeeld aan te halen van de beurs in 2008. De laagst genoteerde whisky werd in 2013 verkocht met 61 procent verlies.

Volgens Whisky Highland is geduld één van de belangrijkste kwaliteiten waar een potentiële investeerder moet over beschikken. Een investering in whisky is een lang huwelijk die gemakkelijk 10 tot 20 jaar kan duren. (NS)

Een Studie van Whisky Highland toont aan dat het verhandelen van whisky wel eens een zeer lucratieve zaak kan zijn. Enkele aangekochte flessen tijdens een veiling van de 500 meest aangeschreven whisky's in 2008, werden in 2013 verkocht met een winstmarge van maximaal 250 procent. "Experts verwachten dat tegen 2020 meer dan 175.000 flessen Schotse whisky per jaar hun weg zullen vinden naar de veilingen. De totale verkoopwaarde van al dat whiskygeweld zou oplopen tot meer dan 46 miljoen euro", blijkt uit een onderzoek van de Canadese nieuwssite, CBC.Het is geleden van de jaren 70 -80 dat de geestverruimende drank zo'n sterke opmars kende. De toenemende productie van Schotse whisky ging hand in hand met de oliecrisis die het land toen teisterde. Specialisten houden de tendens met argusogen in de gaten. Als whiskystokers aan grote getalen blijven produceren, vrezen zij dat verschillende producenten met een overaanbod blijven zitten. Waar in de vorige eeuw een oliecrisis de kop opstak zou Schotland binnen een aantal jaren wel eens te kampen kunnen krijgen met een whiskycrisis. Al zal het allemaal niet zo een vaart lopen want whisky blijft een graag geziene gast bij alle lagen van de bevolking. Een populariteit die mede te danken is aan de verschillende series en films die de drank verheerlijken. De populariteit van whisky heeft ook een keerzijde. Whiskystokers willen zo snel mogelijk inspelen op de grote vraag waardoor ze hun scotch niet meer laten rijpen en sneller loslaten op de markt. Het aantal oudere whisky's dalen daardoor, terwijl ze in waarde blijven toenemen. Dat is ook één van de verklaringen waarom sommige flessen een prijskaartje van maar liefst 30.000 euro dragen. Macallan 1946 gaat met de gouden medaille lopen in het klassement duurste whisky's. Om deze fles te kunnen tentoonstellen moet je welgeteld 460 000 dollar ophoesten. Wat overeenstemt met ongeveer 360 000 euro. Zijn onmiddellijke opvolger is 'maar' een schamele 70 000 euro waard. Toch is het belangrijk om met enige voorzichtigheid de Schotse whiskymarkt te betreden. Niet alle whisky's doen het even goed. Het is vooral belangrijk om met enige kennis van zaken toenadering tot de markt te zoeken. Volgens Whisky Highland is geduld één van de belangrijkste kwaliteiten waar een potentiële investeerder moet over beschikken. Een investering in whisky is een lang huwelijk die gemakkelijk 10 tot 20 jaar kan duren. (NS)