Een van de grote problemen tijdens de eurocrisis was volgens Steentjes het wantrouwen tussen de banken. Wie wilde geld uitlenen aan een Spaanse bank als het risico er was dat Spanje niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. De Spaanse bank zou dan ook omvallen.

LTRO

Liever parkeerde men overtollige kasgelden bij de Europese Centrale Bank. Dat bracht niets op want de ECB gaf geen rente. Maar dat was dan altijd nog beter dan het risico om geld te verliezen. Om de geldmarkt weer in beweging te zetten leende de ECB het geld uit tegen 0,75% aan elke bank die daarom verlegen zat.

In totaal werd er voor € 1.000 mld aan ongeveer 800 banken verstrekt. Dit staat bekend als LTRO oftewel Long-term Refinancing Operations. Woensdag 30 januari was de eerste mogelijkheid om een deel van dat bedrag terug te betalen.

Volgens de ECB hebben 278 banken dat gedaan. Wie die banken zijn en voor hoeveel men dat doet is niet bekend gemaakt. Volgens marktpartijen zullen ook banken in Spanje en Italië een deel van de bedragen terugbetalen. Al was het alleen maar om erop te wijzen dat men geen probleembank is.

Met als gevolg daarvan dat men goedkoper kan gaan lenen in de markt en dus straks weer meer terug kan betalen. Al bij al duidt dit heel duidelijk als ontspanning in het bankensysteem.

En wederom mag men volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer stellen dat het LTRO een meesterzet is geweest van de ECB. Het is dan ook niet vreemd dat op basis van de forse terugbetalingen de koers van de euro steeg.

Een van de grote problemen tijdens de eurocrisis was volgens Steentjes het wantrouwen tussen de banken. Wie wilde geld uitlenen aan een Spaanse bank als het risico er was dat Spanje niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. De Spaanse bank zou dan ook omvallen.LTRO Liever parkeerde men overtollige kasgelden bij de Europese Centrale Bank. Dat bracht niets op want de ECB gaf geen rente. Maar dat was dan altijd nog beter dan het risico om geld te verliezen. Om de geldmarkt weer in beweging te zetten leende de ECB het geld uit tegen 0,75% aan elke bank die daarom verlegen zat. In totaal werd er voor € 1.000 mld aan ongeveer 800 banken verstrekt. Dit staat bekend als LTRO oftewel Long-term Refinancing Operations. Woensdag 30 januari was de eerste mogelijkheid om een deel van dat bedrag terug te betalen. Volgens de ECB hebben 278 banken dat gedaan. Wie die banken zijn en voor hoeveel men dat doet is niet bekend gemaakt. Volgens marktpartijen zullen ook banken in Spanje en Italië een deel van de bedragen terugbetalen. Al was het alleen maar om erop te wijzen dat men geen probleembank is. Met als gevolg daarvan dat men goedkoper kan gaan lenen in de markt en dus straks weer meer terug kan betalen. Al bij al duidt dit heel duidelijk als ontspanning in het bankensysteem. En wederom mag men volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer stellen dat het LTRO een meesterzet is geweest van de ECB. Het is dan ook niet vreemd dat op basis van de forse terugbetalingen de koers van de euro steeg.