Dan ziet men een mooie stijging van de goudprijs in januari 1973/1975 (eerste grote oliecrisis) en augustus 1979 tot september 1980 (tweede oliecrisis).

Nadien kwam een periode van bijna 25 jaar waarbij de goudprijs schommelde tussen 250 en 450 dollar.

De westerse centrale banken waren erin geslaagd de inflatie onder controle te houden en in de VS voerde onder andere de regering Clinton een sterk dollarbeleid. Een sterke dollar is meestal nefast voor de goudprijs.

De goudkoers kelderde op 15 april met meer dan 9 %. Het was van februari 1983 geleden dat de goudprijs in één beursdag zo sterk daalde.

De goudprijs heeft het al een aantal maanden moeilijk. Sinds september 2011 daalde hij met 20 %. Goud lokt vaak controverses uit onder beleggingsspecialisten. Er zijn "believers" en "non believers". Waaraan ligt dit ?

Belfius Bank gelooft vandaag niet in een economisch scenario waarbij de inflatie fors zou oplopen. Men gaat er ook vanuit

dat de euro-crisis onder controle blijft.

Beleggen in goud als de indekking tegen turbulenties op de financiële markten is geen goede strategie en in het huidige klimaat ook niet nodig.

Dan ziet men een mooie stijging van de goudprijs in januari 1973/1975 (eerste grote oliecrisis) en augustus 1979 tot september 1980 (tweede oliecrisis). Nadien kwam een periode van bijna 25 jaar waarbij de goudprijs schommelde tussen 250 en 450 dollar. De westerse centrale banken waren erin geslaagd de inflatie onder controle te houden en in de VS voerde onder andere de regering Clinton een sterk dollarbeleid. Een sterke dollar is meestal nefast voor de goudprijs. De goudkoers kelderde op 15 april met meer dan 9 %. Het was van februari 1983 geleden dat de goudprijs in één beursdag zo sterk daalde. De goudprijs heeft het al een aantal maanden moeilijk. Sinds september 2011 daalde hij met 20 %. Goud lokt vaak controverses uit onder beleggingsspecialisten. Er zijn "believers" en "non believers". Waaraan ligt dit ? Belfius Bank gelooft vandaag niet in een economisch scenario waarbij de inflatie fors zou oplopen. Men gaat er ook vanuit dat de euro-crisis onder controle blijft. Beleggen in goud als de indekking tegen turbulenties op de financiële markten is geen goede strategie en in het huidige klimaat ook niet nodig.