Het spreekt voor zichzelf dat het afbetalen van die schulden een quasi onmogelijke opdracht is geworden. Is er toch een oplossing voor het Japans schuldenprobleem in de maak? Het voordeel is namelijk dat de Japanse staatobligaties voor 92% in handen van binnenlandse beleggers zijn.

Japan zou het zich dus kunnen veroorloven om obligaties met een looptijd van 10 jaar om te zetten in perpetuals, eeuwiglopende obligaties. Die zouden bijvoorbeeld een rendement van 1% kunnen opleveren. De kans is klein dat de Japanners een dergelijk voorstel zouden weigeren, want dat is zowat het dubbele van wat ze nu op een 10-jarige staatsobligatie krijgen.

Het spreekt voor zichzelf dat het afbetalen van die schulden een quasi onmogelijke opdracht is geworden. Is er toch een oplossing voor het Japans schuldenprobleem in de maak? Het voordeel is namelijk dat de Japanse staatobligaties voor 92% in handen van binnenlandse beleggers zijn. Japan zou het zich dus kunnen veroorloven om obligaties met een looptijd van 10 jaar om te zetten in perpetuals, eeuwiglopende obligaties. Die zouden bijvoorbeeld een rendement van 1% kunnen opleveren. De kans is klein dat de Japanners een dergelijk voorstel zouden weigeren, want dat is zowat het dubbele van wat ze nu op een 10-jarige staatsobligatie krijgen.