Hoe het verder moet, zal volgens Dexia worden beslist op de volgende Europese Top die volgende week plaatsvindt. Die top zal bijvoorbeeld moeten uitmaken of het noodfonds inderdaad wordt uitgebreid en zo ja, op welke manier.

Het zal volgens Dexia geen gemakkelijk beraad worden. Duitsland is immers niet bereid eender welke maatregelen te steunen zonder dat de getroffen landen garanties bieden op een strenge sanering van hun financiën, en een oplossing vinden voor de andere zware problemen waar ze mee kampen (zwakke concurrentiepositie, bankstelsel in moeilijkheden).

Maar de zuiderse landen gaan daar volgens Dexia niet zomaar in mee. Harde besparingen betekenen doorgaans politieke zelfmoord.

Ondanks de beslissingen van de leiders van de Europese Unie heeft de schuldencrisis na een jaar nog niet aan kracht ingeboet.

Het gebrek aan krachtige en eensgezinde besluiten enerzijds, en de onzekerheid over de impact van de besparingen anderzijds, zullen de euro nog enige tijd onder druk zetten.

Het zal volgens Dexia nog jarenlange besparingsronden vergen in de getroffen landen om deze crisis volledig te overwinnen.

Hoe het verder moet, zal volgens Dexia worden beslist op de volgende Europese Top die volgende week plaatsvindt. Die top zal bijvoorbeeld moeten uitmaken of het noodfonds inderdaad wordt uitgebreid en zo ja, op welke manier. Het zal volgens Dexia geen gemakkelijk beraad worden. Duitsland is immers niet bereid eender welke maatregelen te steunen zonder dat de getroffen landen garanties bieden op een strenge sanering van hun financiën, en een oplossing vinden voor de andere zware problemen waar ze mee kampen (zwakke concurrentiepositie, bankstelsel in moeilijkheden). Maar de zuiderse landen gaan daar volgens Dexia niet zomaar in mee. Harde besparingen betekenen doorgaans politieke zelfmoord. Ondanks de beslissingen van de leiders van de Europese Unie heeft de schuldencrisis na een jaar nog niet aan kracht ingeboet. Het gebrek aan krachtige en eensgezinde besluiten enerzijds, en de onzekerheid over de impact van de besparingen anderzijds, zullen de euro nog enige tijd onder druk zetten. Het zal volgens Dexia nog jarenlange besparingsronden vergen in de getroffen landen om deze crisis volledig te overwinnen.