Als de Belg momenteel 100.000 euro te beleggen zou hebben, zou hij 19% van deze som in aandelen beleggen en slechts 13% in obligaties.

Dat neemt niet weg dat zekerheid belangrijk blijft: zo wordt 31% van de virtuele som geplaatst in producten met vaste jaarlijkse rendementen en kapitaalbescherming, terwijl 25% naar deposito's gaat.

Het stimuleren van risicokapitaal spreekt de Belgen wel aan. Liefst 61% van de respondenten vindt het een goed idee om aandelenbeleggingen fiscaal aantrekkelijker te maken.

Amper 12% wil daar niet van horen. De grootste fans voor dergelijke maatregelen bevinden zich bij de 65-plussers.

Fiscale maatregelen zouden bovendien beleggers over de streep kunnen trekken om meer in aandelen te investeren: 54% van de geënquêteerden zou meer in aandelen beleggen indien dat fiscaal wordt gestimuleerd, terwijl voor amper 14% dat nog altijd geen reden zou zijn om meer risico te nemen.

België heeft op dit vlak trouwens al ervaring. In de jaren 80 was de wet Cooreman-De Clercq een van de peilers van het herstelbeleid. Tijd voor een bisnummer, aldus de beleggende Belg.

Als de Belg momenteel 100.000 euro te beleggen zou hebben, zou hij 19% van deze som in aandelen beleggen en slechts 13% in obligaties. Dat neemt niet weg dat zekerheid belangrijk blijft: zo wordt 31% van de virtuele som geplaatst in producten met vaste jaarlijkse rendementen en kapitaalbescherming, terwijl 25% naar deposito's gaat. Het stimuleren van risicokapitaal spreekt de Belgen wel aan. Liefst 61% van de respondenten vindt het een goed idee om aandelenbeleggingen fiscaal aantrekkelijker te maken. Amper 12% wil daar niet van horen. De grootste fans voor dergelijke maatregelen bevinden zich bij de 65-plussers. Fiscale maatregelen zouden bovendien beleggers over de streep kunnen trekken om meer in aandelen te investeren: 54% van de geënquêteerden zou meer in aandelen beleggen indien dat fiscaal wordt gestimuleerd, terwijl voor amper 14% dat nog altijd geen reden zou zijn om meer risico te nemen. België heeft op dit vlak trouwens al ervaring. In de jaren 80 was de wet Cooreman-De Clercq een van de peilers van het herstelbeleid. Tijd voor een bisnummer, aldus de beleggende Belg.