Het rendement op 10 jarige leningen stond toen op 5,8%. De centrale bank (FED) verhoogde die dag de rente van 3% naar 3,25%.

Het was de eerste verhoging van de rente in zes jaar. Daarna kwamen er meer verhogingen waardoor eind van dat jaar de FED target rate op 5,50% kwam.

De rente op 10 jarige leningen kwam eind november uit op 8%.

Omdat de FED zo lang de rente laag had gehouden waren beleggers gaan geloven in een voortdurende lage rente.

Daarop waren de portefeuilles ook ingericht. Als de rente stijgt dalen de koersen van obligaties en dan vooral langlopende obligaties.

Topman Stephen Friedman moest opstappen bij Goldman Sachs omdat zijn afdeling in zware verliezen kwam. Diverse hedgefunds werden zwaar getroffen.

Meest bekende slachtoffer was Orange County. Deze "provincie" in Californië had zwaar ingezet via derivaten op langdurig lage rentes.

Men moest het faillissement aanvragen met een schuld van $ 1,5 mld. Sommige beleggers vrezen momenteel voor een herhaling van dit scenario, want ook nu wordt aangenomen dat de rente onveranderd laag zal blijven.

Het rendement op 10 jarige leningen stond toen op 5,8%. De centrale bank (FED) verhoogde die dag de rente van 3% naar 3,25%. Het was de eerste verhoging van de rente in zes jaar. Daarna kwamen er meer verhogingen waardoor eind van dat jaar de FED target rate op 5,50% kwam. De rente op 10 jarige leningen kwam eind november uit op 8%. Omdat de FED zo lang de rente laag had gehouden waren beleggers gaan geloven in een voortdurende lage rente. Daarop waren de portefeuilles ook ingericht. Als de rente stijgt dalen de koersen van obligaties en dan vooral langlopende obligaties. Topman Stephen Friedman moest opstappen bij Goldman Sachs omdat zijn afdeling in zware verliezen kwam. Diverse hedgefunds werden zwaar getroffen. Meest bekende slachtoffer was Orange County. Deze "provincie" in Californië had zwaar ingezet via derivaten op langdurig lage rentes. Men moest het faillissement aanvragen met een schuld van $ 1,5 mld. Sommige beleggers vrezen momenteel voor een herhaling van dit scenario, want ook nu wordt aangenomen dat de rente onveranderd laag zal blijven.