Wie denkt dat een dergelijk scenario pure science-fiction is, wordt steevast verwezen naar de jaren 30. In 1933 kondigde de Amerikaanse president Franklin Roosevelt namelijk een nationalisering van het goud aan, alle Amerikanen werden geacht het fysiek goud in bezit in te leveren.

Vraag is uiteraard of zo'n drastische maatregel vandaag nog kan worden uitgevoerd. Alles draait hierbij om de vraag in welke richting de crisis zal evolueren. De Amerikanen hebben in 1933 geleerd dat de bevolking amper protesteerde tegen de 'diefstal' van het goud, in geval van nood zal ze dus waarschijnlijk niet aarzelen om de maatregel te herhalen.

Wie denkt dat een dergelijk scenario pure science-fiction is, wordt steevast verwezen naar de jaren 30. In 1933 kondigde de Amerikaanse president Franklin Roosevelt namelijk een nationalisering van het goud aan, alle Amerikanen werden geacht het fysiek goud in bezit in te leveren. Vraag is uiteraard of zo'n drastische maatregel vandaag nog kan worden uitgevoerd. Alles draait hierbij om de vraag in welke richting de crisis zal evolueren. De Amerikanen hebben in 1933 geleerd dat de bevolking amper protesteerde tegen de 'diefstal' van het goud, in geval van nood zal ze dus waarschijnlijk niet aarzelen om de maatregel te herhalen.