De aankondiging van Ben Bernanke halverwege 2013 dat de Federal Reserve (FED) de geldkraan geleidelijk zou dichtdraaien, was het startschot van een ononderbroken waardedaling van de valuta van alle groeimarkten gedurende de rest van het jaar.

Het vooruitzicht van een minder gulle monetaire politiek van de FED, die 85 miljard dollar per maand pompte in de markten, leidde tot een gedwongen repatriëring van kapitaal naar de groeimarkten.

In combinatie met de verminderde vraag in China, zorgde dit voor ongeziene tekorten op lopende rekeningen en spectaculaire waardedalingen van de respectievelijke munten.

In Turkije was de zomer bijzonder woelig met betogingen op het Taksimplein die op een bloedige manier onderdrukt werden, een groeiende politieke polarisatie en een corruptieschandaal waarbij zelfs naaste medewerkers van premier Erdogan in opspraak kwamen.

Dit alles tastte het statuut van Turkije aan als bevoorrechte partner van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de NATO. Op 31 december 2013 stond de Turkse lira op een uiterst laag peil na 22% aan waarde te hebben ingeleverd ten opzichte van de dollar en zelfs meer dan 28% ten opzichte van de Europese eenheidsmunt.

De aankondiging van Ben Bernanke halverwege 2013 dat de Federal Reserve (FED) de geldkraan geleidelijk zou dichtdraaien, was het startschot van een ononderbroken waardedaling van de valuta van alle groeimarkten gedurende de rest van het jaar. Het vooruitzicht van een minder gulle monetaire politiek van de FED, die 85 miljard dollar per maand pompte in de markten, leidde tot een gedwongen repatriëring van kapitaal naar de groeimarkten. In combinatie met de verminderde vraag in China, zorgde dit voor ongeziene tekorten op lopende rekeningen en spectaculaire waardedalingen van de respectievelijke munten. In Turkije was de zomer bijzonder woelig met betogingen op het Taksimplein die op een bloedige manier onderdrukt werden, een groeiende politieke polarisatie en een corruptieschandaal waarbij zelfs naaste medewerkers van premier Erdogan in opspraak kwamen. Dit alles tastte het statuut van Turkije aan als bevoorrechte partner van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de NATO. Op 31 december 2013 stond de Turkse lira op een uiterst laag peil na 22% aan waarde te hebben ingeleverd ten opzichte van de dollar en zelfs meer dan 28% ten opzichte van de Europese eenheidsmunt.