Zowel in de Verenigde Staten als in Europa bleef er massaal geld naar obligatiefondsen vloeien, dit ondanks het feit dat de rente op staatsobligaties van de 'veilige' landen steeds dieper wegzakte. Alleen al in de VS werd de inflow in obligatiefondsen op 300 miljard dollar geraamd, wat een kolossaal bedrag is.

Op de The New York Times Dealbook Conference die vorige week plaatsvond, waarschuwde David Rubenstein van The Carlyle Group nogmaals voor het imploderen van de zeepbel die zich op de obligatiemarkten heeft gevormd. Het is geen kwestie van 'of' maar 'wanneer' die zeepbel zal ontploffen.

Rente zal stijgen

In de komende vijf jaar zullen de grootste winsten gerealiseerd worden door beleggers die tijdig anticiperen op een stijging van de rentevoeten. Dat die stijging er zal komen, staat volgens Rubenstein als een paal boven water. Alleen valt er onmogelijk een timing voor te geven.

Ray Dalio van Bridgewater Associates gelooft dat de dag van de afrekening niet zo lang op zich zal laten wachten. Hij gaat er van uit dat de rentevoeten al begin volgend jaar zullen beginnen te stijgen.

Met name de Amerikaanse en de Duitse obligatiemarkt lijken kwetsbaar voor een opwaartse beweging in de rente, maar ook de Belgische en die van andere landen uit de kern van de eurozone kunnen het hard te verduren krijgen.

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa bleef er massaal geld naar obligatiefondsen vloeien, dit ondanks het feit dat de rente op staatsobligaties van de 'veilige' landen steeds dieper wegzakte. Alleen al in de VS werd de inflow in obligatiefondsen op 300 miljard dollar geraamd, wat een kolossaal bedrag is. Op de The New York Times Dealbook Conference die vorige week plaatsvond, waarschuwde David Rubenstein van The Carlyle Group nogmaals voor het imploderen van de zeepbel die zich op de obligatiemarkten heeft gevormd. Het is geen kwestie van 'of' maar 'wanneer' die zeepbel zal ontploffen. Rente zal stijgen In de komende vijf jaar zullen de grootste winsten gerealiseerd worden door beleggers die tijdig anticiperen op een stijging van de rentevoeten. Dat die stijging er zal komen, staat volgens Rubenstein als een paal boven water. Alleen valt er onmogelijk een timing voor te geven. Ray Dalio van Bridgewater Associates gelooft dat de dag van de afrekening niet zo lang op zich zal laten wachten. Hij gaat er van uit dat de rentevoeten al begin volgend jaar zullen beginnen te stijgen. Met name de Amerikaanse en de Duitse obligatiemarkt lijken kwetsbaar voor een opwaartse beweging in de rente, maar ook de Belgische en die van andere landen uit de kern van de eurozone kunnen het hard te verduren krijgen.