Dit renteverschil, dat vóór de crisis niet bestond aangezien de euro er in geslaagd was de financieringskost van de verschillende landen van de zone te harmoniseren, meet de manier waarop de markten het risico op wanbetaling (van de schuld) of op uittreding uit de eurozone van een bepaald land inschatten.

Het feit dat dit verschil is afgenomen, bewijst dus dat de maatregelen van de Europese Centrale Bank en haar vastberadenheid om de euro te redden, globaal gezien voor geruststelling hebben gezorgd.

Dit is niet alleen merkbaar op de markten. Uit een vergelijking van de resultaten van de Economic.Poll@ING van juli 2013 rond dit onderwerp, met deze van de poll van vorig jaar, blijkt dat ook bij het grote publiek de bezorgdheid rond de integriteit van de eurozone sterk is afgenomen.

Zo is in juli 2013 61,5% van de respondenten ervan overtuigd dat geen enkel land dit jaar uit de eurozone zal stappen, terwijl vorig jaar 48,5% (tegen 43,5%) van het tegendeel overtuigd was!

Dit renteverschil, dat vóór de crisis niet bestond aangezien de euro er in geslaagd was de financieringskost van de verschillende landen van de zone te harmoniseren, meet de manier waarop de markten het risico op wanbetaling (van de schuld) of op uittreding uit de eurozone van een bepaald land inschatten. Het feit dat dit verschil is afgenomen, bewijst dus dat de maatregelen van de Europese Centrale Bank en haar vastberadenheid om de euro te redden, globaal gezien voor geruststelling hebben gezorgd. Dit is niet alleen merkbaar op de markten. Uit een vergelijking van de resultaten van de Economic.Poll@ING van juli 2013 rond dit onderwerp, met deze van de poll van vorig jaar, blijkt dat ook bij het grote publiek de bezorgdheid rond de integriteit van de eurozone sterk is afgenomen. Zo is in juli 2013 61,5% van de respondenten ervan overtuigd dat geen enkel land dit jaar uit de eurozone zal stappen, terwijl vorig jaar 48,5% (tegen 43,5%) van het tegendeel overtuigd was!