Is de goudprijs eveneens gemanipuleerd zoals de LIBOR?

11/07/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Bron: Moneytalk

De jongste maanden deden er sterke geruchten de ronde dat de goudprijs gemanipuleerd werd. Ned Naylor-Leyland, investment director bij Cheviot, sprak in een interview met CNBC al eerder vermoedens in die richting uit. De manipulatie van de LIBOR heeft die vermoedens alleen maar versterkt.

Volgens Naylor-Leyland zou de goudprijs gemanipuleerd worden omdat goud (en ook andere edelmetalen zoals zilver en platina) de echte waarde van het geld uitdrukken op dezelfde manier als de rentevoeten dat doen. Daarin verschilt goud duidelijk van fiat money.

Manipulatie gebeurt op twee verschillende manieren

De goudprijs zou op twee verschillende manieren gemanipuleerd zijn tijdens de twee voorbije maanden. De centrale banken zouden ingegrepen hebben om een stijging van de goudprijs af te remmen opdat hun eigen valuta's er aantrekkelijker gewaardeerd zouden uitzien.

Daarnaast zouden een aantal centrale banken grote shortposities hebben ingenomen met de bedoeling daar grof geld op te verdienen. Chris Powell, Secretary and Treasurer van de Gold Anti-Trust Action Committee, verklaarde enkele weken geleden al te vermoeden dat de centrale banken de goudmarkt naar hun hand zetten.

Onze partners