De Duitse kanselier Angela Merkel deed gisteren al gelijkaardige uitspraken, volgens Merkel verdwijnen de problemen stilaan naar de achtergrond waardoor de Duitse rente geleidelijk aan weer kan oplopen. De behoefte aan Duitse bunds als veilige vluchthaven is namelijk een stuk kleiner geworden. Maar is de crisis wel daadwerkelijk achter de rug?

Speurtocht naar veilige staatsobligaties kan weer terugkeren

Als er weer twijfel uitbreekt over een verdere escalatie van de schuldencrisis door Portugal, Spanje en Italië, zal er volgens Royal Bank of Scotland snel weer behoefte kunnen zijn aan de gepercipieerde veiligheid van staatsobligaties van landen als Duitsland en de V.S.

Het einde van een obligatie bullmarkt gaat vaak ook gepaard met inflatie. En hoewel velen verwachten dat inflatie uiteindelijk de

enige uitweg uit de schuldencrisis zal zijn, is de inflatie voorlopig nog relatief laag.

De rente wordt aan beide zijden van de Atlantische oceaan enorm beïnvloed door politiek en centrale banken. In de V.S. heeft

de Fed al aangegeven de rente langer laag te willen houden.

De economische data uit de V.S. zijn weliswaar beter dan verwacht, maar ook nog niet overtuigend genoeg om aan te nemen dat het vanaf nu zo doorzet.

Een reden waarom de data beter dan verwacht zijn is de milde winter, dat effect zal nu wegebben. Verder kan de hoge olieprijs nog roet in het eten gooien.

De Duitse kanselier Angela Merkel deed gisteren al gelijkaardige uitspraken, volgens Merkel verdwijnen de problemen stilaan naar de achtergrond waardoor de Duitse rente geleidelijk aan weer kan oplopen. De behoefte aan Duitse bunds als veilige vluchthaven is namelijk een stuk kleiner geworden. Maar is de crisis wel daadwerkelijk achter de rug?Speurtocht naar veilige staatsobligaties kan weer terugkeren Als er weer twijfel uitbreekt over een verdere escalatie van de schuldencrisis door Portugal, Spanje en Italië, zal er volgens Royal Bank of Scotland snel weer behoefte kunnen zijn aan de gepercipieerde veiligheid van staatsobligaties van landen als Duitsland en de V.S. Het einde van een obligatie bullmarkt gaat vaak ook gepaard met inflatie. En hoewel velen verwachten dat inflatie uiteindelijk de enige uitweg uit de schuldencrisis zal zijn, is de inflatie voorlopig nog relatief laag. De rente wordt aan beide zijden van de Atlantische oceaan enorm beïnvloed door politiek en centrale banken. In de V.S. heeft de Fed al aangegeven de rente langer laag te willen houden. De economische data uit de V.S. zijn weliswaar beter dan verwacht, maar ook nog niet overtuigend genoeg om aan te nemen dat het vanaf nu zo doorzet. Een reden waarom de data beter dan verwacht zijn is de milde winter, dat effect zal nu wegebben. Verder kan de hoge olieprijs nog roet in het eten gooien.