Deze stevigheid is uiteraard een handicap voor het moeizaam economisch herstel van de eurozone.

De hogere VS- langetermijnrente zou de USD aantrekkelijker moeten maken ook omdat de economische ontwikkeling in de VS toch beduidend beter is dan in de eurozone.

De ECB begint zich toch zorgen te maken en probeert de euro omlaag te praten.

De Europese politici zien met lede ogen hun competitiviteit verslechteren en vragen zich af of deze ontwikkeling verder kan worden aanvaard.

Sommige politici suggereren reeds om de euro gevoelig te laten dalen om zo de economie aan te zwengelen en om ook wat meer inflatie te hebben zodat de reële last van de torenhoge staatsschuld kan worden getemperd.

Stel dat we er echt in slagen om de euro fors te doen dalen, zoals de Japanse regering heeft gedaan met de JPY, dan is het niet uitgesloten dat we een reactie mogen verwachten van de groeilanden.

Zij zullen volgens Belfius Research niet bereid zijn om hun competitief voordeel zo maar te laten uithollen. Een eventuele muntenoorlog zou dan wel eens zeer dichtbij kunnen komen.

Deze stevigheid is uiteraard een handicap voor het moeizaam economisch herstel van de eurozone. De hogere VS- langetermijnrente zou de USD aantrekkelijker moeten maken ook omdat de economische ontwikkeling in de VS toch beduidend beter is dan in de eurozone. De ECB begint zich toch zorgen te maken en probeert de euro omlaag te praten. De Europese politici zien met lede ogen hun competitiviteit verslechteren en vragen zich af of deze ontwikkeling verder kan worden aanvaard. Sommige politici suggereren reeds om de euro gevoelig te laten dalen om zo de economie aan te zwengelen en om ook wat meer inflatie te hebben zodat de reële last van de torenhoge staatsschuld kan worden getemperd. Stel dat we er echt in slagen om de euro fors te doen dalen, zoals de Japanse regering heeft gedaan met de JPY, dan is het niet uitgesloten dat we een reactie mogen verwachten van de groeilanden. Zij zullen volgens Belfius Research niet bereid zijn om hun competitief voordeel zo maar te laten uithollen. Een eventuele muntenoorlog zou dan wel eens zeer dichtbij kunnen komen.