In Jemen heeft het westen alle redenen om de zittende regering te verdedigen, want die vormt een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen al-Qaeda.

Maar vooral de rol van Iran in de regio mag niet onderschat worden. In een aantal landen dreigt een strijd tussen soennieten en sjiieten, de twee overheersende strekkingen binnen, de Islam te ontstaan.

Iran kan de sjiitische jeugd in Bahrein verder radicaliseren. Mogelijk wordt een opstand nu neergeslagen, maar een tweede of een derde poging in een verdere toekomst zou wel eens succes worden. De tegenstelling tussen soennieten en sjiieten maakt van het Midden-Oosten een explosieve brandhaard.

In Jemen heeft het westen alle redenen om de zittende regering te verdedigen, want die vormt een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen al-Qaeda. Maar vooral de rol van Iran in de regio mag niet onderschat worden. In een aantal landen dreigt een strijd tussen soennieten en sjiieten, de twee overheersende strekkingen binnen, de Islam te ontstaan. Iran kan de sjiitische jeugd in Bahrein verder radicaliseren. Mogelijk wordt een opstand nu neergeslagen, maar een tweede of een derde poging in een verdere toekomst zou wel eens succes worden. De tegenstelling tussen soennieten en sjiieten maakt van het Midden-Oosten een explosieve brandhaard.