Arbeidsmarkten zijn minder flexibel geworden, nieuwe monopolies zijn ontstaan, de staat is groter geworden, voedsel- en energiesubsidies zorgen voor structureel hoge begrotingstekorten en inflatie.

Dit alles heeft de groeipotentie danig doen dalen en is de belangrijkste reden waarom opkomende markten recentelijk zo onder druk zijn gekomen.

De enige kans voor de opkomende wereld om weer uit het dal naar boven te komen is door te hervormen.

Alleen onder druk is dit mogelijk, zeker in de landen waar volgend jaar verkiezingen worden gehouden. De recente onrust op de markten zal wellicht helpen.

Tot nu toe hebben we nog weinig gezien. Meer druk lijkt nodig om beleidsmakers over de streep te trekken. Meer kapitaaluitstroom, hogere rentes, zwakkere munten. Tot die tijd is nog prematuur te spreken over een mogelijk dieptepunt in de markt.

Arbeidsmarkten zijn minder flexibel geworden, nieuwe monopolies zijn ontstaan, de staat is groter geworden, voedsel- en energiesubsidies zorgen voor structureel hoge begrotingstekorten en inflatie. Dit alles heeft de groeipotentie danig doen dalen en is de belangrijkste reden waarom opkomende markten recentelijk zo onder druk zijn gekomen. De enige kans voor de opkomende wereld om weer uit het dal naar boven te komen is door te hervormen. Alleen onder druk is dit mogelijk, zeker in de landen waar volgend jaar verkiezingen worden gehouden. De recente onrust op de markten zal wellicht helpen. Tot nu toe hebben we nog weinig gezien. Meer druk lijkt nodig om beleidsmakers over de streep te trekken. Meer kapitaaluitstroom, hogere rentes, zwakkere munten. Tot die tijd is nog prematuur te spreken over een mogelijk dieptepunt in de markt.