Duurzame energie is nu geaccepteerd bij het grote publiek en heeft een positieve impact op de economische groei van landen. De nieuwe investeringen in vooral zonne-energie en windenergie wereldwijd nemen snel toe en zullen stijgen van 260 miljard dollar in 2011 naar waarschijnlijk 461 miljard dollar in 2030 (362 miljard euro).

Enkele hoofdpunten uit het rapport:

• Sinds de grote ongelukken met fossiele en kernenergie (olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico en de Japanse kerncentrale in Fukushima) hebben overheden energiestrategieën aangepast. De investeringen in duurzame energie nemen snel toe waardoor deze energievormen een steeds belangrijkere rol zullen spelen. In 2011 werd er wereldwijd 260 miljard dollar in deze sector geïnvesteerd. Het grootste deel daarvan (200 miljard) werd gedaan in Europa, de Verenigde Staten en China.

• De wereldwijd opgestelde capaciteit aan windenergie verdubbelde in de periode tussen 2008 en 2011. De huidige capaciteit is ongeveer vergelijkbaar met de productie van meer dan 200 kerncentrales. Van de totale wereldwijde investeringen in duurzame energie in 2011 ging ongeveer een derde (80 miljard dollar) naar windenergie en ongeveer de helft van de nieuwe capaciteit werd geïnstalleerd in China.

• De wereldwijde investeringen in zonne-energie zijn meer dan verdubbeld tussen 2008 en 2011, van 58 miljard dollar naar 147 miljard dollar. Europa is met 75% marktleider wat betreft geïnstalleerd vermogen.

• Het investeren in duurzame energie wordt steeds aantrekkelijker, onder meer het rendement over een langere periode goed te berekenen is. Technische vooruitgang, acceptatie bij het grote publiek en ondersteuning door overheden hebben geholpen om deze voormalige niche-markt te laten uitgroeien tot een volwassen, wereldwijde markt.

Duurzame energie is nu geaccepteerd bij het grote publiek en heeft een positieve impact op de economische groei van landen. De nieuwe investeringen in vooral zonne-energie en windenergie wereldwijd nemen snel toe en zullen stijgen van 260 miljard dollar in 2011 naar waarschijnlijk 461 miljard dollar in 2030 (362 miljard euro). Enkele hoofdpunten uit het rapport:• Sinds de grote ongelukken met fossiele en kernenergie (olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico en de Japanse kerncentrale in Fukushima) hebben overheden energiestrategieën aangepast. De investeringen in duurzame energie nemen snel toe waardoor deze energievormen een steeds belangrijkere rol zullen spelen. In 2011 werd er wereldwijd 260 miljard dollar in deze sector geïnvesteerd. Het grootste deel daarvan (200 miljard) werd gedaan in Europa, de Verenigde Staten en China. • De wereldwijd opgestelde capaciteit aan windenergie verdubbelde in de periode tussen 2008 en 2011. De huidige capaciteit is ongeveer vergelijkbaar met de productie van meer dan 200 kerncentrales. Van de totale wereldwijde investeringen in duurzame energie in 2011 ging ongeveer een derde (80 miljard dollar) naar windenergie en ongeveer de helft van de nieuwe capaciteit werd geïnstalleerd in China. • De wereldwijde investeringen in zonne-energie zijn meer dan verdubbeld tussen 2008 en 2011, van 58 miljard dollar naar 147 miljard dollar. Europa is met 75% marktleider wat betreft geïnstalleerd vermogen. • Het investeren in duurzame energie wordt steeds aantrekkelijker, onder meer het rendement over een langere periode goed te berekenen is. Technische vooruitgang, acceptatie bij het grote publiek en ondersteuning door overheden hebben geholpen om deze voormalige niche-markt te laten uitgroeien tot een volwassen, wereldwijde markt.