De duizelingwekkende bedragen zijn afkomstig uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeksdienst van het toonaangevende tijdschrift The Economist. 4200 miljard dollar is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van een land als Japan.

De verliezen ontstaan uit onder meer de gevolgen van extreem weer, maar ook uit de lagere economische groei die de analisten verwachten als gevolg van de klimaatverandering.

Harde keuze

"Investeerders worden momenteel geconfronteerd met een harde keuze", zegt Brian Gardner, hoofdauteur van het rapport. "Ze slikken stevige verliezen op hun investeringen in de sector van fossiele brandstoffen als er robuuste klimaatactie komt, of ze lijden grote verliezen in hun hele portfolio als de gevolgen van de klimaatverandering niet beperkt kunnen worden."

Toch zijn er ook mogelijkheden om aan die keuze te ontsnappen, zegt hij. "Een derde weg uitstippelen, weg van die keuze zou een sterke motivatie moeten zijn voor investeerders om samen met de bedrijven in hun portfolio's investeringen te verschuiven naar een winstgevende, CO2-arme toekomst."

Het rapport roept beleidsmakers op om het "systemische milieurisico" niet te onderschatten, een prijs op CO2 te plakken en vooral een stevig klimaatverdrag overeen te komen in Parijs later dit jaar. (IPS)

De duizelingwekkende bedragen zijn afkomstig uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeksdienst van het toonaangevende tijdschrift The Economist. 4200 miljard dollar is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van een land als Japan.De verliezen ontstaan uit onder meer de gevolgen van extreem weer, maar ook uit de lagere economische groei die de analisten verwachten als gevolg van de klimaatverandering."Investeerders worden momenteel geconfronteerd met een harde keuze", zegt Brian Gardner, hoofdauteur van het rapport. "Ze slikken stevige verliezen op hun investeringen in de sector van fossiele brandstoffen als er robuuste klimaatactie komt, of ze lijden grote verliezen in hun hele portfolio als de gevolgen van de klimaatverandering niet beperkt kunnen worden."Toch zijn er ook mogelijkheden om aan die keuze te ontsnappen, zegt hij. "Een derde weg uitstippelen, weg van die keuze zou een sterke motivatie moeten zijn voor investeerders om samen met de bedrijven in hun portfolio's investeringen te verschuiven naar een winstgevende, CO2-arme toekomst."Het rapport roept beleidsmakers op om het "systemische milieurisico" niet te onderschatten, een prijs op CO2 te plakken en vooral een stevig klimaatverdrag overeen te komen in Parijs later dit jaar. (IPS)