Bedoeling is om de arbeidskosten te drukken, bijvoorbeeld door een hervorming van het belastingsysteem. De BTW zou kunnen worden opgetrokken, terwijl die op arbeid zou worden verlaagd.

Op beperkte schaal is deze aanpak in verschillende landen toegepast.

Interne devaluaties kunnen Europa er bovenop helpen, zoals in het voorbeeld van Ierland is gebleken. Zo'n interne devaluatie op zich zal echter niet volstaan, ze zal gepaard moeten gaan met andere maatregelen.

Om kans op slagen te maken, moet de interne devaluatie pijnlijk zijn. Hoe pijnlijk, hangt af van de manier waarop ze wordt uitgevoerd.

Bedoeling is om de arbeidskosten te drukken, bijvoorbeeld door een hervorming van het belastingsysteem. De BTW zou kunnen worden opgetrokken, terwijl die op arbeid zou worden verlaagd. Op beperkte schaal is deze aanpak in verschillende landen toegepast. Interne devaluaties kunnen Europa er bovenop helpen, zoals in het voorbeeld van Ierland is gebleken. Zo'n interne devaluatie op zich zal echter niet volstaan, ze zal gepaard moeten gaan met andere maatregelen. Om kans op slagen te maken, moet de interne devaluatie pijnlijk zijn. Hoe pijnlijk, hangt af van de manier waarop ze wordt uitgevoerd.