Sommige gegevens over de internationale conjunctuur waren volgens ABN Amro ook bar slecht, maar goede signalen worden wel heel gemakkelijk genegeerd.

Hier lijkt sprake van wat in de psychologie 'cognitieve dissonantie' wordt genoemd.

Dit is het verschijnsel dat mensen binnenkomende informatie op een bepaalde manier filteren. Als de stemming goed is wordt vooral positieve informatie 'doorgelaten' en bij een sombere stemming vooral negatieve informatie.

Dat laatste is nu het geval, want op bijvoorbeeld een sterker dan verwachte verbetering van de Amerikaanse 'leading indicator' werd op de beurzen niet gereageerd, terwijl een - inderdaad sterke - verslechtering van de Philadelphia Fed index de schermen weer bloedrood kleurde.

Noch de vrees voor recessie, noch de Europese schuldencrisis zijn nieuw voor de markten en zouden dus geen reden voor nieuwe koersdalingen moeten zijn.

Sommige gegevens over de internationale conjunctuur waren volgens ABN Amro ook bar slecht, maar goede signalen worden wel heel gemakkelijk genegeerd. Hier lijkt sprake van wat in de psychologie 'cognitieve dissonantie' wordt genoemd. Dit is het verschijnsel dat mensen binnenkomende informatie op een bepaalde manier filteren. Als de stemming goed is wordt vooral positieve informatie 'doorgelaten' en bij een sombere stemming vooral negatieve informatie. Dat laatste is nu het geval, want op bijvoorbeeld een sterker dan verwachte verbetering van de Amerikaanse 'leading indicator' werd op de beurzen niet gereageerd, terwijl een - inderdaad sterke - verslechtering van de Philadelphia Fed index de schermen weer bloedrood kleurde. Noch de vrees voor recessie, noch de Europese schuldencrisis zijn nieuw voor de markten en zouden dus geen reden voor nieuwe koersdalingen moeten zijn.