Dat lijkt veel, maar bij de vorige veiling op 22 februari was dat nog 1,80x. De vraag naar obligaties met een looptijd van 2 jaar lag de verhouding vraag/aanbod op 3,12.

Dat wil zeggen dat de beleggers liever kortlopende Belgische staatsobligaties kopen omdat de risico's op lange termijn als groter worden ervaren.

Volgens Huw Worthington, fixed-income strateeg bij Barclays Capital in Londen, verliep de veiling erg moeilijk. Ook na de veiling daalden de koersen van de Belgische staatsobligaties.

Daardoor daalden de koersen van Belgische staatsobligaties voor de vijfde dag op rij, zod at het rendement op de toonaangevende 10-jarige staatsobligatie steeg tot 3,59%. Het verschil met Duitse staatsobligaties bedraag nu 1,03% en dat is het hoogste niveau sinds maart 2009.

Het oplopen van het rendement op de staatsobligaties is geen typisch Belgisch probleem, ook Frankrijk heeft er last van. Het zal echter duidelijk zijn dat de politieke situatie de buitenlandse beleggers steeds wantrouwiger maakt.

Dat lijkt veel, maar bij de vorige veiling op 22 februari was dat nog 1,80x. De vraag naar obligaties met een looptijd van 2 jaar lag de verhouding vraag/aanbod op 3,12. Dat wil zeggen dat de beleggers liever kortlopende Belgische staatsobligaties kopen omdat de risico's op lange termijn als groter worden ervaren. Volgens Huw Worthington, fixed-income strateeg bij Barclays Capital in Londen, verliep de veiling erg moeilijk. Ook na de veiling daalden de koersen van de Belgische staatsobligaties. Daardoor daalden de koersen van Belgische staatsobligaties voor de vijfde dag op rij, zod at het rendement op de toonaangevende 10-jarige staatsobligatie steeg tot 3,59%. Het verschil met Duitse staatsobligaties bedraag nu 1,03% en dat is het hoogste niveau sinds maart 2009. Het oplopen van het rendement op de staatsobligaties is geen typisch Belgisch probleem, ook Frankrijk heeft er last van. Het zal echter duidelijk zijn dat de politieke situatie de buitenlandse beleggers steeds wantrouwiger maakt.