In navolging van de Amerikaanse centrale bank ging ook de Japanse centrale bank dit jaar over tot een zeer expansief monetair beleid. Het doel was de deflatoire Japanse economie een stevige scheut inflatie toe te dienen om alzo uit de jarenlange depressie te komen.

Het recept luidde als volgt: door een enorme hoeveelheid yens in het systeem te duwen, zou de munt sterk aan waarde inboeten (vooral t.o.v. de dollar).

Dit moest enerzijds de Japanse exporteurs een duw in de rug geven en anderzijds tot een stijging van de invoerprijzen leiden (m.a.w. het importeren van inflatie).

De terugkeer van inflatie had nog een bijkomend voordeel: het zou de Japanse consument tot meer aankopen aanzetten. Want nu loont het de moeite aankopen uit te stellen omdat de prijzen in een neerwaartse spiraal zitten. Dit fnuikt de economische groei en inflatie zou hieraan een eind moeten stellen.

De Japanse regering en centrale bank zijn alvast in hun opzet van een depreciërende yen geslaagd. En dit heeft de beurs onder stoom gezet.

Na de forse opmars in de eerste jaarhelft is er nu een lange horizontale consolidatie bezig. Dit lijkt de vorm van een driehoekspatroon aan te nemen. Van Herck verwacht een opwaartse uitbraak richting 17.000 punten en hoger.

In navolging van de Amerikaanse centrale bank ging ook de Japanse centrale bank dit jaar over tot een zeer expansief monetair beleid. Het doel was de deflatoire Japanse economie een stevige scheut inflatie toe te dienen om alzo uit de jarenlange depressie te komen. Het recept luidde als volgt: door een enorme hoeveelheid yens in het systeem te duwen, zou de munt sterk aan waarde inboeten (vooral t.o.v. de dollar). Dit moest enerzijds de Japanse exporteurs een duw in de rug geven en anderzijds tot een stijging van de invoerprijzen leiden (m.a.w. het importeren van inflatie). De terugkeer van inflatie had nog een bijkomend voordeel: het zou de Japanse consument tot meer aankopen aanzetten. Want nu loont het de moeite aankopen uit te stellen omdat de prijzen in een neerwaartse spiraal zitten. Dit fnuikt de economische groei en inflatie zou hieraan een eind moeten stellen. De Japanse regering en centrale bank zijn alvast in hun opzet van een depreciërende yen geslaagd. En dit heeft de beurs onder stoom gezet. Na de forse opmars in de eerste jaarhelft is er nu een lange horizontale consolidatie bezig. Dit lijkt de vorm van een driehoekspatroon aan te nemen. Van Herck verwacht een opwaartse uitbraak richting 17.000 punten en hoger.