De Nederlandse halfgeleiderproducent maakt vandaag een goede beurt op de beurs van Amsterdam, met een winst van bijna 9%. ASML heeft een uitgebreid investeringsprogramma aangekondigd dat mee gefinancierd zal worden door zijn klanten, te beginnen met Intel.

Het doel van het programma is het versnellen van technologische ontwikkelingen in EUV (extreem ultraviolette) lithografie naar de volgende generatie en de ontwikkeling van siliciumplaten van 450 mm die voorzien waren voor de tweede helft van het decennium.

In het kader van dit programma gaat ASML via de uitgifte van nieuwe aandelen een minderheidsparticipatie van maximum 25% creëren bestemd voor zijn klanten. De opbrengsten van deze operatie zullen uitgedeeld worden aan de andere aandeelhouders van de Nederlandse groep.

Intel heeft zich geëngageerd om op die manier 15% van ASML te verwerven aan een prijs van 39,91 EUR per aandeel. De Amerikaanse technologiereus zal de volgende vijf jaar in totaal ook 829 miljoen EUR investeren in onderzoek en ontwikkeling bij ASML. De totale inbreng van Intel loopt zo op tot 4,1 miljard USD.

Hoewel deze informatie voldoende is om het aandeel sterk te doen opveren, kan u zich best even bedenken alvorens in te stappen. Sinds januari is het aandeel ASML met een derde gestegen. De laatste drie jaar loopt de winst zelfs op tot 186%. Met een koers/winst verhouding van 14,5 voor 2012 en 12,1 voor 2013 is het aandeel ver van goedkoop te noemen.

Karine Huet

De Nederlandse halfgeleiderproducent maakt vandaag een goede beurt op de beurs van Amsterdam, met een winst van bijna 9%. ASML heeft een uitgebreid investeringsprogramma aangekondigd dat mee gefinancierd zal worden door zijn klanten, te beginnen met Intel.Het doel van het programma is het versnellen van technologische ontwikkelingen in EUV (extreem ultraviolette) lithografie naar de volgende generatie en de ontwikkeling van siliciumplaten van 450 mm die voorzien waren voor de tweede helft van het decennium.In het kader van dit programma gaat ASML via de uitgifte van nieuwe aandelen een minderheidsparticipatie van maximum 25% creëren bestemd voor zijn klanten. De opbrengsten van deze operatie zullen uitgedeeld worden aan de andere aandeelhouders van de Nederlandse groep.Intel heeft zich geëngageerd om op die manier 15% van ASML te verwerven aan een prijs van 39,91 EUR per aandeel. De Amerikaanse technologiereus zal de volgende vijf jaar in totaal ook 829 miljoen EUR investeren in onderzoek en ontwikkeling bij ASML. De totale inbreng van Intel loopt zo op tot 4,1 miljard USD.Hoewel deze informatie voldoende is om het aandeel sterk te doen opveren, kan u zich best even bedenken alvorens in te stappen. Sinds januari is het aandeel ASML met een derde gestegen. De laatste drie jaar loopt de winst zelfs op tot 186%. Met een koers/winst verhouding van 14,5 voor 2012 en 12,1 voor 2013 is het aandeel ver van goedkoop te noemen.Karine Huet