Sociale cohesie en vertrouwen in een land zijn namelijk onmiskenbaar met elkaar verbonden. Wanneer de valutakoers van een land instort, wijst dit duidelijk op een gebrek aan vertrouwen. Een koersdaling van de rial met 40% op enkele dagen tijd heeft al geleid tot rellen in de straten van Teheran.

Olie-export is fors teruggevallen

De val van de rial was rechtstreeks het gevolg van de sancties die door de Verenigde Naties werden aangekondigd. Daardoor kan Iran minder olie verkopen op de internationale markten, waardoor het land niet langer de vreemde valuta's binnenkrijgt die nodig zijn om de eigen munt te verdedigen.

Wat er in Iran gebeurt, kan volgens Grice op termijn in andere landen gebeuren. De destabilisatie van een munt kan namelijk ook het gevolg zijn van het feit dat de centrale bank op grote schaal geld heeft bijgedrukt, iets wat zich momenteel in heel wat landen afspeelt.

Sociale cohesie en vertrouwen in een land zijn namelijk onmiskenbaar met elkaar verbonden. Wanneer de valutakoers van een land instort, wijst dit duidelijk op een gebrek aan vertrouwen. Een koersdaling van de rial met 40% op enkele dagen tijd heeft al geleid tot rellen in de straten van Teheran. Olie-export is fors teruggevallenDe val van de rial was rechtstreeks het gevolg van de sancties die door de Verenigde Naties werden aangekondigd. Daardoor kan Iran minder olie verkopen op de internationale markten, waardoor het land niet langer de vreemde valuta's binnenkrijgt die nodig zijn om de eigen munt te verdedigen. Wat er in Iran gebeurt, kan volgens Grice op termijn in andere landen gebeuren. De destabilisatie van een munt kan namelijk ook het gevolg zijn van het feit dat de centrale bank op grote schaal geld heeft bijgedrukt, iets wat zich momenteel in heel wat landen afspeelt.