Dit Nederlands technologiebedrijf is wereldleider in de productie van technologische systemen voor de halfgeleiderindustrie. De klanten zijn veelal Aziatische chipproducenten. In de presentatie van de gisteren gepubliceerde resultaten las Van Herck dat 56% van de omzet naar Taiwan gaat en Zuid-Korea neemt 25% van de omzet voor zijn rekening.

Wie toelevert aan de halfgeleiderindustrie, is afhankelijk van de trends in de computerverkopen. De opkomst van tablets (zoals de iPad) en smartphones (zoals de iPhone) hebben de verkoop van computers sterk doen afnemen.

Gebruikers opteren steeds meer voor mobiele toestellen om op het internet informatie op te zoeken of e-mails te versturen.

Om de lagere vraag naar chips voor pc's te compenseren, ontwikkelde ASML een nieuwe technologie om kleinere maar krachtigere chips te produceren.

Deze chips kunnen gemakkelijker in tablets en smartphones ingebouwd worden.

Dit nieuws in combinatie met beter-dan-verwachte omzetcijfers (892 miljoen euro vs 874 miljoen euro verwacht) en de aankondiging van een inkoopprogramma voor eigen aandelen, stuwen het aandeel hoger. Geert Van Herck van Leleux heeft een advies opbouwen.

Dit Nederlands technologiebedrijf is wereldleider in de productie van technologische systemen voor de halfgeleiderindustrie. De klanten zijn veelal Aziatische chipproducenten. In de presentatie van de gisteren gepubliceerde resultaten las Van Herck dat 56% van de omzet naar Taiwan gaat en Zuid-Korea neemt 25% van de omzet voor zijn rekening. Wie toelevert aan de halfgeleiderindustrie, is afhankelijk van de trends in de computerverkopen. De opkomst van tablets (zoals de iPad) en smartphones (zoals de iPhone) hebben de verkoop van computers sterk doen afnemen. Gebruikers opteren steeds meer voor mobiele toestellen om op het internet informatie op te zoeken of e-mails te versturen. Om de lagere vraag naar chips voor pc's te compenseren, ontwikkelde ASML een nieuwe technologie om kleinere maar krachtigere chips te produceren. Deze chips kunnen gemakkelijker in tablets en smartphones ingebouwd worden. Dit nieuws in combinatie met beter-dan-verwachte omzetcijfers (892 miljoen euro vs 874 miljoen euro verwacht) en de aankondiging van een inkoopprogramma voor eigen aandelen, stuwen het aandeel hoger. Geert Van Herck van Leleux heeft een advies opbouwen.