• Dat de achtergestelde obligatiehouders bij de nationalisatie van SNS Reaal geen geld terugzien, maakt dat deze ingreep verder gaat dan bij de Spaanse en Ierse banknationaliseringen die eerder in de eurocrisis hebben plaatsgevonden.

• Nederlandse staatsobligaties profiteren nog steeds van de status van veilige haven. De spreads van op Duitse Bunds zijn gekrompen tot niveaus van voor de crisis, en de rentes staan op historische lage punten. De Nederlandse overheid heeft gedurfde bezuinigingsmaatregelen genomen om een verslechtering van de economie en de vastgoedsector tegen te gaan.

• Weliswaar moet de Nederlandse staat in het geval van SNS de herkapitalisatie van de bank financieren. Daarnaast kan een verzwakkende economie die leidt tot verdere verliezen op vastgoed bij de binnenlandse financiële sector de perceptie onder beleggers versterken dat de Nederlandse binnenlandse banksector dient te worden ondersteund door overheidgaranties, zoals is vastgelegd in de Interventiewet van 2012 voor de Nederlandse financiële sector.

Maar wanneer deze garanties daadwerkelijk worden gegeven, zou dat kunnen leiden tot meer Nederlandse obligatie-emissies op een moment waarop Nederlandse staatsobligaties lijken te profiteren van het grote vertrouwen bij beleggers.

• Dat de achtergestelde obligatiehouders bij de nationalisatie van SNS Reaal geen geld terugzien, maakt dat deze ingreep verder gaat dan bij de Spaanse en Ierse banknationaliseringen die eerder in de eurocrisis hebben plaatsgevonden. • Nederlandse staatsobligaties profiteren nog steeds van de status van veilige haven. De spreads van op Duitse Bunds zijn gekrompen tot niveaus van voor de crisis, en de rentes staan op historische lage punten. De Nederlandse overheid heeft gedurfde bezuinigingsmaatregelen genomen om een verslechtering van de economie en de vastgoedsector tegen te gaan. • Weliswaar moet de Nederlandse staat in het geval van SNS de herkapitalisatie van de bank financieren. Daarnaast kan een verzwakkende economie die leidt tot verdere verliezen op vastgoed bij de binnenlandse financiële sector de perceptie onder beleggers versterken dat de Nederlandse binnenlandse banksector dient te worden ondersteund door overheidgaranties, zoals is vastgelegd in de Interventiewet van 2012 voor de Nederlandse financiële sector. Maar wanneer deze garanties daadwerkelijk worden gegeven, zou dat kunnen leiden tot meer Nederlandse obligatie-emissies op een moment waarop Nederlandse staatsobligaties lijken te profiteren van het grote vertrouwen bij beleggers.