ING boekte het voorbije kwartaal een nettowinst van 1,17 miljard euro. Dat is 22% minder dan in dezelfde periode vorig jaar en ligt lager dan de 1,26 miljard euro die analisten hadden verwacht. De winst van de groep werd vooral beïnvloed door eenmalige elementen: een waardevermindering van 180 miljoen euro op een Zuid-Koreaans filiaal (dat in de etalage staat), een minwaarde van 156 miljoen euro op de verkoop van Spaanse activa, en een meerwaarde van 305 miljoen euro nadat het pensioenplan van 27.000 Nederlandse werknemers werd herzien.

De onderliggende nettowinst komt uit op 1,05 miljard euro - in lijn met de verwachtingen. De provisies voor slechte leningen zijn wel gestegen van 304 naar 541 miljoen euro. Oorzaak is de daling van de huizenprijzen in Nederland.

De kernkapitaalratio (Core Tier 1) van ING klokt eind juni af op 11,1%. De groep bevestigde zijn doelstelling om tegen eind 2013 een ratio van minstens 10% te halen volgens de nieuwe Basel III-normen. Om dit doel te bereiken zullen nog meerdere activiteiten verkocht moeten worden om het eigen vermogen te versterken. De bank moet immers nog 3 miljard euro Nederlandse staatssteun terugbetalen (+interesten).

ING en Nederland discussiëren momenteel nog met de Europese toezichthouder over bepaalde activa die verkocht moeten worden van Europa na de redding in 2008-2009. De Europese Commissie is zelf ook nog bezig met een onderzoek naar de voorwaarden van de redding.

Cédric Boitte

www.accioz.be

ING boekte het voorbije kwartaal een nettowinst van 1,17 miljard euro. Dat is 22% minder dan in dezelfde periode vorig jaar en ligt lager dan de 1,26 miljard euro die analisten hadden verwacht. De winst van de groep werd vooral beïnvloed door eenmalige elementen: een waardevermindering van 180 miljoen euro op een Zuid-Koreaans filiaal (dat in de etalage staat), een minwaarde van 156 miljoen euro op de verkoop van Spaanse activa, en een meerwaarde van 305 miljoen euro nadat het pensioenplan van 27.000 Nederlandse werknemers werd herzien.De onderliggende nettowinst komt uit op 1,05 miljard euro - in lijn met de verwachtingen. De provisies voor slechte leningen zijn wel gestegen van 304 naar 541 miljoen euro. Oorzaak is de daling van de huizenprijzen in Nederland.De kernkapitaalratio (Core Tier 1) van ING klokt eind juni af op 11,1%. De groep bevestigde zijn doelstelling om tegen eind 2013 een ratio van minstens 10% te halen volgens de nieuwe Basel III-normen. Om dit doel te bereiken zullen nog meerdere activiteiten verkocht moeten worden om het eigen vermogen te versterken. De bank moet immers nog 3 miljard euro Nederlandse staatssteun terugbetalen (+interesten).ING en Nederland discussiëren momenteel nog met de Europese toezichthouder over bepaalde activa die verkocht moeten worden van Europa na de redding in 2008-2009. De Europese Commissie is zelf ook nog bezig met een onderzoek naar de voorwaarden van de redding.Cédric Boittewww.accioz.be