Op het vlak van bedrijfsresultaten blijft het vandaag relatief rustig. ING handhaaft het advies en het koersdoel voor AB-InBev, dat gisteren de cijfers bekendmaakte. De vraag die iedereen nog altijd kwelt, is of we al dan niet in een zeepbel zitten.

Maar vanuit het perspectief van een centrale bank is volgens professor Stefan Duchateau het volgende belangrijk: waarom leidt de uiteenspatting van sommige zeepbellen wel tot een algemene financiële ramp (zoals in 1930 en 2008), terwijl er in andere omstandigheden wel veel spektakel is, maar de algemene gevolgen beperkt blijven ( zoals de Azië-crisis in 1997, de internetbubbel in 2000 of de tulpengekte in Amsterdam)?

Het antwoord is eenvoudig: zeepbellen zijn enkel bedreigend wanneer ze overmatig op krediet zijn gebaseerd. Yellen zou dus haar aandacht moeten verplaatsten naar de financieringsvorm van investeringen in plaats populistisch te wijzen naar de hoogte van de koersen van de aandelen in sommige deelsectoren. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Op het vlak van bedrijfsresultaten blijft het vandaag relatief rustig. ING handhaaft het advies en het koersdoel voor AB-InBev, dat gisteren de cijfers bekendmaakte. De vraag die iedereen nog altijd kwelt, is of we al dan niet in een zeepbel zitten. Maar vanuit het perspectief van een centrale bank is volgens professor Stefan Duchateau het volgende belangrijk: waarom leidt de uiteenspatting van sommige zeepbellen wel tot een algemene financiële ramp (zoals in 1930 en 2008), terwijl er in andere omstandigheden wel veel spektakel is, maar de algemene gevolgen beperkt blijven ( zoals de Azië-crisis in 1997, de internetbubbel in 2000 of de tulpengekte in Amsterdam)? Het antwoord is eenvoudig: zeepbellen zijn enkel bedreigend wanneer ze overmatig op krediet zijn gebaseerd. Yellen zou dus haar aandacht moeten verplaatsten naar de financieringsvorm van investeringen in plaats populistisch te wijzen naar de hoogte van de koersen van de aandelen in sommige deelsectoren. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.