De beurs wordt immers beïnvloed door twee tegengestelde factoren. Enerzijds wordt het opwaartse potentieel beperkt door de verdere daling van de winsten en door negatief economisch nieuws.

Anderzijds is ook het neerwaartse risico beperkt door de aantrekkelijke waarderingen en het dividendrendement.

De bodem in de winsten zal volgens ING ten vroegste in de tweede helft van 2009 en mogelijk zelfs pas begin 2010 bereikt worden.

Traditioneel start een haussemarkt pas 2 tot 3 maanden vooraleer de bodem in de winsten wordt bereikt.

In de tussentijd voorzien de analisten van ING de komende maanden dus een brede trading range met een hoge volatiliteit. Pas vanaf half 2009 zou zich een nieuwe duurzame opwaartse beweging kunnen inzetten.


Dit belet echter niet dat er tot dan geen korte, krachtige herstelbewegingen kunnen voorkomen, de zogenaamde bear market rally's.

Deze kunnen in gang gezet worden door factoren als verdere gecoördineerde beleidsacties, beter dan verwachte winsten, short covering door hedge funds of gewoon door een ommekeer in het extreem pessimistische beleggersvertrouwen.

De beurs wordt immers beïnvloed door twee tegengestelde factoren. Enerzijds wordt het opwaartse potentieel beperkt door de verdere daling van de winsten en door negatief economisch nieuws. Anderzijds is ook het neerwaartse risico beperkt door de aantrekkelijke waarderingen en het dividendrendement.De bodem in de winsten zal volgens ING ten vroegste in de tweede helft van 2009 en mogelijk zelfs pas begin 2010 bereikt worden. Traditioneel start een haussemarkt pas 2 tot 3 maanden vooraleer de bodem in de winsten wordt bereikt.In de tussentijd voorzien de analisten van ING de komende maanden dus een brede trading range met een hoge volatiliteit. Pas vanaf half 2009 zou zich een nieuwe duurzame opwaartse beweging kunnen inzetten. Dit belet echter niet dat er tot dan geen korte, krachtige herstelbewegingen kunnen voorkomen, de zogenaamde bear market rally's. Deze kunnen in gang gezet worden door factoren als verdere gecoördineerde beleidsacties, beter dan verwachte winsten, short covering door hedge funds of gewoon door een ommekeer in het extreem pessimistische beleggersvertrouwen.