ING: bank vooruit, kus van belegger

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De banken waren woensdag voor de verandering wel in goede doen, na beter dan verwachte resultaten van onder meer ING.

De Europese beurzen maakten pas op de plaats. De banken waren voor de verandering wel in goede doen, na beter dan verwachte resultaten van onder meer ING.

De Bel-20 was een uitblinker, met een dagwinst van 1,1 procent tot 3401,21 punten. De Brusselse sterindex profiteerde van het beter dan verwachte halfjaarrapport van het financiële zwaargewicht ING (+8,2%). De Nederlandse bank met een tweede notering in Brussel – en sinds 21 maart ook een zitje in de Bel-20 – was de sterkste stijger in heel Europa en trok ook de bank-verzekeraar KBC (+2,9%) in zijn zog hoger. Het aandeel noteert ondanks de koerssprong wel nog altijd ruim 18 procent lager dan eind vorig jaar.

De Nederlandse bank verbeterde het onderliggende nettoresultaat in het tweede kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 27 procent tot 1,4 miljard euro. ING dankt het betere resultaat aan de groei van de kredietportefeuille “tegen gezonde marges” en de betere prestatie van de afdeling Financial Markets, waar de traders zitten die financiële producten zoals aandelen en derivaten verkopen of verhandelen.

Het probleem van de lage rente lijkt onder controle bij ING. De lagere marges op spaargeld worden gecompenseerd door hogere marges op leningen. De rentemarge in het tweede kwartaal bedroeg 150 basispunten, tegenover 143 in het tweede kwartaal van 2015 en 151 in het eerste kwartaal van 2016.

Het voorzichtige herstel in de aandelen- en de grondstoffenmarkten zorgde er dan weer voor dat de klanten van ING meer handelden in het tweede kwartaal en dat leverde de afdeling Financial Markets meer commissies op. Verder let ING goed op de kleintjes en kon het net als 3000 andere Europese banken profiteren van de eenmalige meevaller afkomstig uit de verkoop van Visa Europe aan Visa, die op 21 juni werd afgerond.

De Franse verzekeraar AXA (-2%) stelde beleggers teleur. De onderliggende winst voor de eerste jaarhelft was met 3,1 miljard euro ongeveer dezelfde als in de eerste jaarhelft van vorig jaar. De verzekeraar had in juni op een infodag aan beleggers gezegd dat de doelstelling voor 2015 tot 2020 op 3 tot 7 procent winstgroei lag. De verzekeraar had toen gezegd dat de tegenwind van de lage rente zou gecompenseerd worden door kostenbesparingen en overnames. De nettowinst kwam wel 4 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar op 3,2 miljard euro, dankzij de verkoop van gebouwen in New York City.

Er zijn een aantal verzachtende omstandigheden voor de misser van AXA. De zeer volatiele financiële markten speelden de vermogensbeheertak parten en ook de verkoop van levensverzekeringen gekoppeld aan beleggingsfondsen stokte. De natuurrampen – gaande van stormen in Duitsland tot overstromingen in Frankrijk en België – hielden lelijk huis in de schadedivisie. Verder kregen ook de terroristische aanslagen in maart in ons land een vermelding als een gebeurtenis die de kosten voor de verzekeraar deden oplopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content