De grote investeringen in nieuwe productiecapaciteit in de Opec-landen en de stijgende productie in de VS zullen er bovendien voor zorgen dat de oliemarkt in 2013 opnieuw iets ruimer in het jasje zal zitten, en enkel een nieuw militair conflict in het Midden-Oosten kan tot hogere energieprijzen leiden.

Met een inflatie die relatief laag zou moeten blijven, kunnen de centrale banken het zich veroorloven om hun rentetarieven nog een lange tijd op het huidige lage peil te houden.

Japan, dat in de jaren 90 achtereenvolgens een beurscrash, een vastgoedcrash, een bankencrisis en een demografisch probleem heeft gekend, illustreert dat een periode van lage korte rente lang kan duren.

Beleggingsstrategie

Het vooruitzicht van een Europese bankunie en het Europees Stabiliteitsmechanisme zijn een combinatie van factoren die ongetwijfeld de vrees dat de eurozone op springen zou staan, hebben verzacht.

Hoewel alle risico's nog niet van de markten verdwenen zijn, denkt ING dat risicovolle beleggingen (aandelen, bedrijfsobligaties van kwaliteitskrediet en obligaties van grondstoffen) meer zouden kunnen opleveren dan obligaties en cash.

"Eerst en vooral zullen een expansief monetair beleid en fiscale besparingen de beleggers geleidelijk dwingen om meer nadruk te leggen op de zoektocht naar rendement", verduidelijkt Thierry Masset, Chief Investment Officer van ING België.

Hoewel veel investeerders hun toevlucht blijven zoeken in risicoloze obligaties en liquiditeiten, bieden aandelen echte rendementsmogelijkheden.

De grote investeringen in nieuwe productiecapaciteit in de Opec-landen en de stijgende productie in de VS zullen er bovendien voor zorgen dat de oliemarkt in 2013 opnieuw iets ruimer in het jasje zal zitten, en enkel een nieuw militair conflict in het Midden-Oosten kan tot hogere energieprijzen leiden. Met een inflatie die relatief laag zou moeten blijven, kunnen de centrale banken het zich veroorloven om hun rentetarieven nog een lange tijd op het huidige lage peil te houden. Japan, dat in de jaren 90 achtereenvolgens een beurscrash, een vastgoedcrash, een bankencrisis en een demografisch probleem heeft gekend, illustreert dat een periode van lage korte rente lang kan duren.Beleggingsstrategie Het vooruitzicht van een Europese bankunie en het Europees Stabiliteitsmechanisme zijn een combinatie van factoren die ongetwijfeld de vrees dat de eurozone op springen zou staan, hebben verzacht. Hoewel alle risico's nog niet van de markten verdwenen zijn, denkt ING dat risicovolle beleggingen (aandelen, bedrijfsobligaties van kwaliteitskrediet en obligaties van grondstoffen) meer zouden kunnen opleveren dan obligaties en cash. "Eerst en vooral zullen een expansief monetair beleid en fiscale besparingen de beleggers geleidelijk dwingen om meer nadruk te leggen op de zoektocht naar rendement", verduidelijkt Thierry Masset, Chief Investment Officer van ING België. Hoewel veel investeerders hun toevlucht blijven zoeken in risicoloze obligaties en liquiditeiten, bieden aandelen echte rendementsmogelijkheden.