Ondanks dat de kerninflatie in de eurozone lichtjes steeg in december, is de trend nog steeds neerwaarts. Hoewel de neerwaartse druk in 2009 in Duitsland gematigd was, daalde de kerninflatie in Spanje en Ierland veel sterker.

Deze twee landen, die aan de vooravond van de crisis de meest overgewaardeerde huizenmarkten hadden, ondervinden nu de meeste deflationaire druk. Het gevolg is dat de inwoners van deze landen te maken kunnen krijgen met stijgende reële waardes van hun schulden.

Dit onderstreept de enorme uitdagingen voor de nationale overheden om fiscale tekorten terug te dringen aangezien het monetaire beleid van de ECB alleen gericht is op een gemiddelde eurozone land.

Ondanks dat de kerninflatie in de eurozone lichtjes steeg in december, is de trend nog steeds neerwaarts. Hoewel de neerwaartse druk in 2009 in Duitsland gematigd was, daalde de kerninflatie in Spanje en Ierland veel sterker. Deze twee landen, die aan de vooravond van de crisis de meest overgewaardeerde huizenmarkten hadden, ondervinden nu de meeste deflationaire druk. Het gevolg is dat de inwoners van deze landen te maken kunnen krijgen met stijgende reële waardes van hun schulden. Dit onderstreept de enorme uitdagingen voor de nationale overheden om fiscale tekorten terug te dringen aangezien het monetaire beleid van de ECB alleen gericht is op een gemiddelde eurozone land.