Volgens voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank moet dat inflatiegevaar voorlopig niet overschat worden. Hij heeft een medestander gevonden bij Athanasios Orphanides, die als lid van de ECB de inflatiestijging vooral wijdt aan de stijging van de olieprijzen.

Maar andere ECB-leden zijn minder gerust in de evolutie van de inflatie. Guy Quaden verklaarde vorige week aan La Meuse dat de ECB de inflatie aandachtiger in de gaten moet gaan houden.

Axel Weber van de Bundesbank heeft al enkele malen zijn ongerustheid over inflatieniveau uitgesproken. Weber was bovendien niet tevreden over enkele maatregelen die de ECB heeft genomen om de begrotingscrisis op te lossen.

Buiten de ECB neemt de bezorgdheid over de inflatie eveneens toe. Joerg Kraemer van Commerzbank AG is van mening dat Trichet niet kan wachten tot de inflatie een ernstige bedreiging vormt alvorens de rente te verhogen.

Anderzijds blijft de economische groei onder haar potentieel. De ECB staat dus inderdaad voor een moeilijke keuze. De verwachting dat de rente in de eurozone mogelijk toch omhoog gaat, kan de koers van de euro echter blijven ondersteunen.

Volgens voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank moet dat inflatiegevaar voorlopig niet overschat worden. Hij heeft een medestander gevonden bij Athanasios Orphanides, die als lid van de ECB de inflatiestijging vooral wijdt aan de stijging van de olieprijzen. Maar andere ECB-leden zijn minder gerust in de evolutie van de inflatie. Guy Quaden verklaarde vorige week aan La Meuse dat de ECB de inflatie aandachtiger in de gaten moet gaan houden. Axel Weber van de Bundesbank heeft al enkele malen zijn ongerustheid over inflatieniveau uitgesproken. Weber was bovendien niet tevreden over enkele maatregelen die de ECB heeft genomen om de begrotingscrisis op te lossen. Buiten de ECB neemt de bezorgdheid over de inflatie eveneens toe. Joerg Kraemer van Commerzbank AG is van mening dat Trichet niet kan wachten tot de inflatie een ernstige bedreiging vormt alvorens de rente te verhogen. Anderzijds blijft de economische groei onder haar potentieel. De ECB staat dus inderdaad voor een moeilijke keuze. De verwachting dat de rente in de eurozone mogelijk toch omhoog gaat, kan de koers van de euro echter blijven ondersteunen.