Om toch beleidsruimte voor eventuele verdere versoepelingen te behouden zonder de langetermijninflatieverwachtingen fors te laten oplopen, heeft de Fed recent voor het eerst in haar geschiedenis een expliciete inflatiedoelstelling van 2% geformuleerd.

Ze wil daarmee de financiële markten ervan overtuigen dat een eventuele latere inflatieopsprong slechts beperkt en tijdelijk zal zijn. Deze beleidswijziging door de Fed is niet zo triviaal als het misschien lijkt.

Ze toont veeleer de ernst van de situatie aan. Volgens haar statuten heeft de Fed immers eigenlijk drie gelijkwaardige doelstellingen: zorgen voor groei, een matige langetermijnrente en prijsstabiliteit.

Alle centrale banken op één lijn

Na deze beleidskeuze van de Fed, en de aankondiging van de BoJ dat ook zij voortaan een expliciete inflatiedoelstelling (van

1%) hanteert, zitten ook wat de keuze van de doelvariabele betreft alle belangrijke centrale banken van de wereld op één lijn.

Om toch beleidsruimte voor eventuele verdere versoepelingen te behouden zonder de langetermijninflatieverwachtingen fors te laten oplopen, heeft de Fed recent voor het eerst in haar geschiedenis een expliciete inflatiedoelstelling van 2% geformuleerd. Ze wil daarmee de financiële markten ervan overtuigen dat een eventuele latere inflatieopsprong slechts beperkt en tijdelijk zal zijn. Deze beleidswijziging door de Fed is niet zo triviaal als het misschien lijkt. Ze toont veeleer de ernst van de situatie aan. Volgens haar statuten heeft de Fed immers eigenlijk drie gelijkwaardige doelstellingen: zorgen voor groei, een matige langetermijnrente en prijsstabiliteit.Alle centrale banken op één lijn Na deze beleidskeuze van de Fed, en de aankondiging van de BoJ dat ook zij voortaan een expliciete inflatiedoelstelling (van 1%) hanteert, zitten ook wat de keuze van de doelvariabele betreft alle belangrijke centrale banken van de wereld op één lijn.