Die is er tot op vandaag nog altijd niet gekomen. En dat zal ook in 2013 niet gebeuren. De bijkomende geldcreatie kan pas voor inflatie zorgen als het geld ook effectief in de economie terecht komt via het kredietmechanisme en als de economie al aan een normaal toerental draait.

In de VS kunnen die randvoorwaarden naar eind 2013 toe stilaan in zicht komen, in Europa en Japan is dat nog lang niet het geval.

Hoewel de combinatie van 'gratis' geld en tekenen van economisch herstel in de VS en de meeste groeilanden voor enige opwaartse druk op de grondstoffenprijzen zal zorgen, blijft de inflatie ook in 2013 onder controle.

Traditiegetrouw blijft de olieprijs daarbij een belangrijke joker. De situatie in het Midden?Oosten blijft ook in 2013 onstabiel.

En anders dan de Syrische of Israëlisch?Palestijnse conflicten kan toenemende spanning met Iran de oliemarkt ernstig verstoren. Het enige inflatierisico op korte termijn schuilt dan ook in de olieprijs, onderliggend is er eerder deflatoire druk.

Die is er tot op vandaag nog altijd niet gekomen. En dat zal ook in 2013 niet gebeuren. De bijkomende geldcreatie kan pas voor inflatie zorgen als het geld ook effectief in de economie terecht komt via het kredietmechanisme en als de economie al aan een normaal toerental draait. In de VS kunnen die randvoorwaarden naar eind 2013 toe stilaan in zicht komen, in Europa en Japan is dat nog lang niet het geval. Hoewel de combinatie van 'gratis' geld en tekenen van economisch herstel in de VS en de meeste groeilanden voor enige opwaartse druk op de grondstoffenprijzen zal zorgen, blijft de inflatie ook in 2013 onder controle. Traditiegetrouw blijft de olieprijs daarbij een belangrijke joker. De situatie in het Midden?Oosten blijft ook in 2013 onstabiel. En anders dan de Syrische of Israëlisch?Palestijnse conflicten kan toenemende spanning met Iran de oliemarkt ernstig verstoren. Het enige inflatierisico op korte termijn schuilt dan ook in de olieprijs, onderliggend is er eerder deflatoire druk.