Eigenlijk zouden Draghi & Co beter moeten weten, want de voorbeelden van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan geven aan dat het buitengewoon moeilijk is om de inflatie significant te doen toenemen uitsluitend op basis van de monetaire politiek.

Zowel bedrijven als banken, huisgezinnen en overheden zijn nog steeds bezig met het afbouwen van de schulden uit het verleden. Zolang dat proces van deleveraging niet achter de rug is, lijkt een come-back van de inflatie hoogst onwaarschijnlijk. Bovendien is er van looninflatie voorlopig nergens sprake.

Eigenlijk zouden Draghi & Co beter moeten weten, want de voorbeelden van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan geven aan dat het buitengewoon moeilijk is om de inflatie significant te doen toenemen uitsluitend op basis van de monetaire politiek. Zowel bedrijven als banken, huisgezinnen en overheden zijn nog steeds bezig met het afbouwen van de schulden uit het verleden. Zolang dat proces van deleveraging niet achter de rug is, lijkt een come-back van de inflatie hoogst onwaarschijnlijk. Bovendien is er van looninflatie voorlopig nergens sprake.