De angst voor hoge inflatie werd afgelopen week aangewakkerd door de sterke stijging van consumenten- en producentenprijzen. Aangezien inflatie verwacht wordt verder te stijgen? kan deze angst toenemen.

Echter, dit is geen reflectie van heel erg ruime monetaire condities; de stijging van inflatiepercentages wordt veroorzaakt door zogenoemde 'basis effecten' in energieprijzen.

Exclusief voedsel- en energie stabiliseerde de kerninflatie in de VS en daalde ze zelfs in de euro zone.

Disinflationaire krachten overheersen nog steeds en dit zal volgens ons één van de redenen zijn waarom de Fed en de ECB de beleidsrentes volgend jaar niet zullen verhogen.

In focus deze week:

- het persoonlijke inkomens- en uitgavenrapport in de VS (morgen)

- orders voor duurzame goederen (morgen)

- BoE notulen van de maand december (vandaag)

De angst voor hoge inflatie werd afgelopen week aangewakkerd door de sterke stijging van consumenten- en producentenprijzen. Aangezien inflatie verwacht wordt verder te stijgen? kan deze angst toenemen. Echter, dit is geen reflectie van heel erg ruime monetaire condities; de stijging van inflatiepercentages wordt veroorzaakt door zogenoemde 'basis effecten' in energieprijzen. Exclusief voedsel- en energie stabiliseerde de kerninflatie in de VS en daalde ze zelfs in de euro zone. Disinflationaire krachten overheersen nog steeds en dit zal volgens ons één van de redenen zijn waarom de Fed en de ECB de beleidsrentes volgend jaar niet zullen verhogen. In focus deze week: - het persoonlijke inkomens- en uitgavenrapport in de VS (morgen) - orders voor duurzame goederen (morgen) - BoE notulen van de maand december (vandaag)