Dit blijkt uit een nieuwe studie van Allianz Global Investors (AllianzGI). Het resultaat heeft gevolgen voor de investeringen die mensen doen ter voorbereiding op hun pensioen. Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil met het resultaat van vergelijkbaar onderzoek uit de VS.

Inflatie als grootste zorg na pensionering wordt genoemd door gemiddeld 67% van de respondenten in Hong Kong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.

Alleen in Singapore bestaat er een nog grotere zorg: onverwachte uitgaven, zoals gezondheidszorg (83%). In alle vier landen komen 'geld te vroeg op' en slecht renderende kapitaalmarkten (beiden ongeveer een derde) als minder bedreigend uit het onderzoek.

De zorgen over inflatie leiden ertoe dat onroerend goed - minder vatbaar voor de gevolgen van inflatie - de favoriete investering is. Van de respondenten bezit 97% onroerend goed voor eigen gebruik en 20% als investering. Daarna komen spaarrekening, levensverzekering, pensioenplan met vaste uitbetaling en edele metalen.

Investeren voor pensioen kan op verschillende manieren

Individuen kunnen vermogen op diverse manieren investeren: specifieke pensioenrekeningen of niet speciaal op pensioen gerichte vehikels.

Vooral in Taiwan en Zuid-Korea stoppen mensen weinig geld in specifieke pensioenregelingen. Het meeste wordt elders ondergebracht - al dan niet geoormerkt voor pensioen. In Zuid-Korea gaat meer dan 50% van het spaargeld van 50-plussers naar andere doelen dan de pensioenopbouw.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van Allianz Global Investors (AllianzGI). Het resultaat heeft gevolgen voor de investeringen die mensen doen ter voorbereiding op hun pensioen. Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil met het resultaat van vergelijkbaar onderzoek uit de VS. Inflatie als grootste zorg na pensionering wordt genoemd door gemiddeld 67% van de respondenten in Hong Kong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan. Alleen in Singapore bestaat er een nog grotere zorg: onverwachte uitgaven, zoals gezondheidszorg (83%). In alle vier landen komen 'geld te vroeg op' en slecht renderende kapitaalmarkten (beiden ongeveer een derde) als minder bedreigend uit het onderzoek. De zorgen over inflatie leiden ertoe dat onroerend goed - minder vatbaar voor de gevolgen van inflatie - de favoriete investering is. Van de respondenten bezit 97% onroerend goed voor eigen gebruik en 20% als investering. Daarna komen spaarrekening, levensverzekering, pensioenplan met vaste uitbetaling en edele metalen. Investeren voor pensioen kan op verschillende manieren Individuen kunnen vermogen op diverse manieren investeren: specifieke pensioenrekeningen of niet speciaal op pensioen gerichte vehikels. Vooral in Taiwan en Zuid-Korea stoppen mensen weinig geld in specifieke pensioenregelingen. Het meeste wordt elders ondergebracht - al dan niet geoormerkt voor pensioen. In Zuid-Korea gaat meer dan 50% van het spaargeld van 50-plussers naar andere doelen dan de pensioenopbouw.