Achter die ogenschijnlijk aangenaam gematigde inflatie op de korte termijn gaan volgens Pimco echter een aantal lange-termijn factoren schuil die tot ongewenst hoge inflatie kunnen leiden in een niet al te verre toekomst.

Hogere prijsstijgingen voor voeding, energie en andere basisproducten leiden tot een kloof tussen het inflatiecijfer waarmee de Amerikaanse Fed werkt (zogeheten 'core' inflatie) en het inflatiecijfer waarin ook de prijzen van voeding en energie zijn meegerekend (zogeheten 'headline' inflatie) en waarmee consumenten daadwerkelijk te maken hebben.

Achter die ogenschijnlijk aangenaam gematigde inflatie op de korte termijn gaan volgens Pimco echter een aantal lange-termijn factoren schuil die tot ongewenst hoge inflatie kunnen leiden in een niet al te verre toekomst. Hogere prijsstijgingen voor voeding, energie en andere basisproducten leiden tot een kloof tussen het inflatiecijfer waarmee de Amerikaanse Fed werkt (zogeheten 'core' inflatie) en het inflatiecijfer waarin ook de prijzen van voeding en energie zijn meegerekend (zogeheten 'headline' inflatie) en waarmee consumenten daadwerkelijk te maken hebben.