Enerzijds duwde het wereldwijde economische herstel de olieprijzen naar omhoog, wat echter niet de enige oorzaak van de terugkerende inflatie is. De voedingsprijzen nemen immers fors toe (in april +3,2 % over een periode van een jaar).

Anderzijds is er geen versnelling van de lonen. De onderliggende inflatie, dus zonder olie- en voedingsprijzen, blijft redelijk.

De komende maanden zullen volgens Dexia de grondstofkoersen de inflatie op een veel hoger peil houden dan de norm van 2 % die de Europese Centrale Bank (ECB) vooropstelt. Toch verwacht de bank geen herhaling van het inflatiescenario van 2008.

Enerzijds duwde het wereldwijde economische herstel de olieprijzen naar omhoog, wat echter niet de enige oorzaak van de terugkerende inflatie is. De voedingsprijzen nemen immers fors toe (in april +3,2 % over een periode van een jaar). Anderzijds is er geen versnelling van de lonen. De onderliggende inflatie, dus zonder olie- en voedingsprijzen, blijft redelijk. De komende maanden zullen volgens Dexia de grondstofkoersen de inflatie op een veel hoger peil houden dan de norm van 2 % die de Europese Centrale Bank (ECB) vooropstelt. Toch verwacht de bank geen herhaling van het inflatiescenario van 2008.