Ineke Valke (senior investment strategie, Theodoor Gilissen Bankiers): "De economie heeft na de crisis een sterk herstel laten zien, maar de groei kwam in 2010 in gevaar, onder meer door de aanhoudend zwakke huizen- en arbeidsmarkt, de zorgen over hoge staatsschulden en de achterblijvende consumentenbestedingen. Nu trachten overheden en centrale banken de groei van de economie te versnellen met ingrijpende maatregelen."

Valke denkt dat de doorstart slaagt, mede door de gunstige ontwikkelingen in opkomende markten en de industrie, de hogere winstgevendheid van bedrijven en de verbetering van consumentenbestedingen en arbeidsmarkt: "Wij verwachten dat de wereldeconomie in 2011 met 4 procent groeit en daarmee boven het historisch gemiddelde uitkomt. De groei is voornamelijk te danken aan opkomende markten; de westerse economieën dragen met hun gematigde groei nauwelijks bij. De economie in opkomende markten groeit hard vooral door de industrialisering en verstedelijking en wordt ondersteund door de hoge kredietverlening. Bovendien hebben overheden, bedrijven en particulieren in Azië en Latijns-Amerika lage schulden, waardoor bestedingen en investeringen oplopen. Deze ontwikkelingen en de grote geldinstroom uit ontwikkelde economieën zorgen ervoor dat sommige landen maatregelen nemen om oververhitting te voorkomen."

In de VS zwakte de economische groei in het tweede kwartaal alweer af. Voor een deel is zo'n afzwakking gebruikelijk na het sterke herstel dat volgde op de recessie. Valke: "Belangrijke oorzaken zijn de na-ijlende vertrouwenscrisis en het afbouwen van hoge schulden door huishoudens en bedrijven. Hogere besparingen en lagere kredietverlening leidden tot lagere bestedingen van huishoudens. In 2011 zwakt de economie iets af ten opzichte van 2010. In de tweede helft van 2011 verwachten wij dat de economie weer aantrekt. Meer duidelijkheid over onder andere het zorgstelsel en de belastingen kunnen de activiteiten bij ondernemingen stimuleren. Verder kunnen de lage rente en een oplopende inflatieverwachting de groei steunen."

Ineke Valke (senior investment strategie, Theodoor Gilissen Bankiers): "De economie heeft na de crisis een sterk herstel laten zien, maar de groei kwam in 2010 in gevaar, onder meer door de aanhoudend zwakke huizen- en arbeidsmarkt, de zorgen over hoge staatsschulden en de achterblijvende consumentenbestedingen. Nu trachten overheden en centrale banken de groei van de economie te versnellen met ingrijpende maatregelen." Valke denkt dat de doorstart slaagt, mede door de gunstige ontwikkelingen in opkomende markten en de industrie, de hogere winstgevendheid van bedrijven en de verbetering van consumentenbestedingen en arbeidsmarkt: "Wij verwachten dat de wereldeconomie in 2011 met 4 procent groeit en daarmee boven het historisch gemiddelde uitkomt. De groei is voornamelijk te danken aan opkomende markten; de westerse economieën dragen met hun gematigde groei nauwelijks bij. De economie in opkomende markten groeit hard vooral door de industrialisering en verstedelijking en wordt ondersteund door de hoge kredietverlening. Bovendien hebben overheden, bedrijven en particulieren in Azië en Latijns-Amerika lage schulden, waardoor bestedingen en investeringen oplopen. Deze ontwikkelingen en de grote geldinstroom uit ontwikkelde economieën zorgen ervoor dat sommige landen maatregelen nemen om oververhitting te voorkomen."In de VS zwakte de economische groei in het tweede kwartaal alweer af. Voor een deel is zo'n afzwakking gebruikelijk na het sterke herstel dat volgde op de recessie. Valke: "Belangrijke oorzaken zijn de na-ijlende vertrouwenscrisis en het afbouwen van hoge schulden door huishoudens en bedrijven. Hogere besparingen en lagere kredietverlening leidden tot lagere bestedingen van huishoudens. In 2011 zwakt de economie iets af ten opzichte van 2010. In de tweede helft van 2011 verwachten wij dat de economie weer aantrekt. Meer duidelijkheid over onder andere het zorgstelsel en de belastingen kunnen de activiteiten bij ondernemingen stimuleren. Verder kunnen de lage rente en een oplopende inflatieverwachting de groei steunen."