Ineke Valke (Theodoor Gilissen Bankiers): "In het verleden werkte de Chinese bank met stappen van 27 basispunten. Met 25 basispunten lijkt de Chinese bank meer in lijn met andere centrale banken te willen bewegen. Hoewel de renteverhoging zelf niet onlogisch is gegeven de inflatie van rond de 3,6%, de negatieve korte rente en een verwachte economische groei in het derde kwartaal van 9,5%, gaf de People's Bank of China vorige week nog aan dat het met het verhogen van de reserveratio voor banken de inflatie zou kunnen worden beperkt."

Deze ratio is dit jaar al vier keer verhoogd en beperkt de kredietverlening van banken. De PBOC verhoogt de rente op 5-jaars deposito's meer dan op 5-jaars leningen, juist om besparingen te stimuleren en onroerend goed investeringen in te perken.

Valke: "De inflatie kan ook bestreden worden met het verhogen van de valutakoers, maar daar kiest China dus niet voor. Ook na de snelle stijging van laatste zes weken van de renminbi is de valuta dit jaar nog geen 3% opgelopen ten opzichte van de dollar. Door de koppeling aan de dollar is de yuan ten opzichte van veel valuta in waarde gedaald, waardoor de importprijzen en dus ook inflatie zijn opgelopen. Andere Aziatische landen als Zuid-Korea, Taiwan, Maleisië en India hebben om de inflatie te beperken, de rente al eerder verhoogd. Door de renteverhoging in China, de lage Amerikaanse rente en het verhogen van de liquiditeit in de VS zullen de liquiditeitsstromen nog meer richting de opkomende markten gaan en zal China meer moeite krijgen om de valutastijging te beperken."

Ineke Valke (Theodoor Gilissen Bankiers): "In het verleden werkte de Chinese bank met stappen van 27 basispunten. Met 25 basispunten lijkt de Chinese bank meer in lijn met andere centrale banken te willen bewegen. Hoewel de renteverhoging zelf niet onlogisch is gegeven de inflatie van rond de 3,6%, de negatieve korte rente en een verwachte economische groei in het derde kwartaal van 9,5%, gaf de People's Bank of China vorige week nog aan dat het met het verhogen van de reserveratio voor banken de inflatie zou kunnen worden beperkt." Deze ratio is dit jaar al vier keer verhoogd en beperkt de kredietverlening van banken. De PBOC verhoogt de rente op 5-jaars deposito's meer dan op 5-jaars leningen, juist om besparingen te stimuleren en onroerend goed investeringen in te perken. Valke: "De inflatie kan ook bestreden worden met het verhogen van de valutakoers, maar daar kiest China dus niet voor. Ook na de snelle stijging van laatste zes weken van de renminbi is de valuta dit jaar nog geen 3% opgelopen ten opzichte van de dollar. Door de koppeling aan de dollar is de yuan ten opzichte van veel valuta in waarde gedaald, waardoor de importprijzen en dus ook inflatie zijn opgelopen. Andere Aziatische landen als Zuid-Korea, Taiwan, Maleisië en India hebben om de inflatie te beperken, de rente al eerder verhoogd. Door de renteverhoging in China, de lage Amerikaanse rente en het verhogen van de liquiditeit in de VS zullen de liquiditeitsstromen nog meer richting de opkomende markten gaan en zal China meer moeite krijgen om de valutastijging te beperken."