Inditex heeft in de eerste drie maanden van zijn boekjaar 2012-2013 een omzet van 3,42 miljard euro neergezet - een stijging van 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is meer dan de consensus van 3,3 miljard. De Spaanse groep - die heeft geprofiteerd van de opening van 91 nieuwe winkels, onder meer in Azië - is sterker gegroeid dan verwacht. Volgens de analisten van Société Générale zal Inditex in het boekjaar 2012-2013 45 procent van zijn omzet realiseren in de opkomende landen, tegenover 22 procent in Spanje.

Inditex heeft gedeeltelijk weerstaan aan de lokroep van de lage lonen in Azië. Op het Iberisch schiereiland wordt nog altijd meer dan een derde van de modeartikelen van Inditex geproduceerd. De helft van de productie van de groep is gevestigd in de buurt van haar maatschappelijke zetel - Spanje, Portugal en Marokko - waardoor ze sneller kan inspelen op de vraag. Inditex is in staat in slechts enkele weken tijd modeartikelen te ontwerpen, te produceren en te leveren. Dat zou maanden in beslag nemen als het zou werken via Aziatische toeleveranciers.

Eveneens gunstig voor het bedrijf zijn de Spaanse bedrijfshervormingen, die de concurrentiekracht van het land hebben verbeterd. De export van Spanje is in 2011 gestegen met 11 procent. Dat is de marges van Inditex ten goede gekomen. De brutomarge van de modegroep is in het eerste kwartaal van het boekjaar 2012-2013 gestegen van 58,8 tot 60,2 procent, en de nettowinst klom met 30 procent tot 432 miljoen euro - ruim boven de consensus van 381 miljoen euro.

De enige handicap van Inditex op de beurs is zijn zeer hoge waardering, met een verwachte koers-winstverhouding van meer dan 20 voor 2012.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Inditex heeft in de eerste drie maanden van zijn boekjaar 2012-2013 een omzet van 3,42 miljard euro neergezet - een stijging van 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is meer dan de consensus van 3,3 miljard. De Spaanse groep - die heeft geprofiteerd van de opening van 91 nieuwe winkels, onder meer in Azië - is sterker gegroeid dan verwacht. Volgens de analisten van Société Générale zal Inditex in het boekjaar 2012-2013 45 procent van zijn omzet realiseren in de opkomende landen, tegenover 22 procent in Spanje.Inditex heeft gedeeltelijk weerstaan aan de lokroep van de lage lonen in Azië. Op het Iberisch schiereiland wordt nog altijd meer dan een derde van de modeartikelen van Inditex geproduceerd. De helft van de productie van de groep is gevestigd in de buurt van haar maatschappelijke zetel - Spanje, Portugal en Marokko - waardoor ze sneller kan inspelen op de vraag. Inditex is in staat in slechts enkele weken tijd modeartikelen te ontwerpen, te produceren en te leveren. Dat zou maanden in beslag nemen als het zou werken via Aziatische toeleveranciers.Eveneens gunstig voor het bedrijf zijn de Spaanse bedrijfshervormingen, die de concurrentiekracht van het land hebben verbeterd. De export van Spanje is in 2011 gestegen met 11 procent. Dat is de marges van Inditex ten goede gekomen. De brutomarge van de modegroep is in het eerste kwartaal van het boekjaar 2012-2013 gestegen van 58,8 tot 60,2 procent, en de nettowinst klom met 30 procent tot 432 miljoen euro - ruim boven de consensus van 381 miljoen euro.De enige handicap van Inditex op de beurs is zijn zeer hoge waardering, met een verwachte koers-winstverhouding van meer dan 20 voor 2012.Cédric Boittewww.accioz.be