In het afgelopen anderhalf jaar heeft India de import van goud zwaar belast, dit om het oplopende deficiet op de lopende rekening weg te werken.

Goud is namelijk na olie de tweede grootste importpost van het land en heeft het tekort op de lopende rekening doen oplopen tot 6,70% van het BBP.

In december 2012 werd de importbelasting op goud voor de eerste keer verhoogd, meer bepaald tot 2%. Voordien gold slechts een flat rate van 300 rupees per 10 gram goud. Recent werd de importbelasting opgetrokken tot 8%, waardoor ze met andere woorden verviervoudigd is.

De Indische regering doet alle moeite van de wereld om goudverkopen af te remmen, onder andere door het uitgeven van inflatiegelinkte obligaties.

Men hoopt dat de Indiërs deze obligaties in de plaats van goud zullen kopen, maar zowat alle analisten zijn het er over eens dat dit ijdele hoop is.

In het afgelopen anderhalf jaar heeft India de import van goud zwaar belast, dit om het oplopende deficiet op de lopende rekening weg te werken. Goud is namelijk na olie de tweede grootste importpost van het land en heeft het tekort op de lopende rekening doen oplopen tot 6,70% van het BBP. In december 2012 werd de importbelasting op goud voor de eerste keer verhoogd, meer bepaald tot 2%. Voordien gold slechts een flat rate van 300 rupees per 10 gram goud. Recent werd de importbelasting opgetrokken tot 8%, waardoor ze met andere woorden verviervoudigd is. De Indische regering doet alle moeite van de wereld om goudverkopen af te remmen, onder andere door het uitgeven van inflatiegelinkte obligaties. Men hoopt dat de Indiërs deze obligaties in de plaats van goud zullen kopen, maar zowat alle analisten zijn het er over eens dat dit ijdele hoop is.